Linkovi

Trump: Soleimani planirao napad na ambasadu u Bagdadu


Predsjednik SAD Donald Trump u u Ruzveltovoj sobi u Bijeloj kući (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Predsjednik SAD Donald Trump u u Ruzveltovoj sobi u Bijeloj kući (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je Kasem Sulejmani, iranski general ubijen u američkom napadu dronom, planirao da digne u vazduh američku ambasadu u Bagdadu.

Opozicione demokrate i pojedini republikanski članovi Kongresa oštro su kritikovali Trumpa i njegove saradnike zato što su odbili da otkriju kakva je "neposredna opasnost" prijetila od Sulejmanija u trenutku kada je ubijen u automobilu kojim se vozio na aerodromu u iračkoj prijestonici prošle nedelje.

Međutim, govoreći u Bijeloj kući, Trump je izjavio:

"Uradili smo to zato što su planirali da dignu u vazduh našu ambasadu. Ali takođe smo uradili iz drugih razloga koji su bili očigledni. Neko je poginuo, jedan čovek iz naše vojske je poginuo. Ljudi su teško ranjeni samo nedjelju dana ranije".

Nešto kasnije, na mitingu u okviru svoje predizborne kampanje u Toledu u Ohaju, Trump je rekao da je Sulejmani planirao napade na više američkih ambasada.

"Sulejmani je aktivno planirao nove napade i ozbiljno razmatrao naše ambasade, ne samo ambasadu u Bagdadu, ali mi smo ga zaustavili", poručio je predsjednik svojim biračima.

Zvaničnici Trumpove administracije prethodno su krivili komandanta elitne jedinice Kuds iranske Revolucionarne garde za ubistvo američkih vojnika i jednog radnika pod ugovorom, koga je Trump pomenuo, kao i za podsticanje nemira u Iraku i Libanu, ali nisu željeli da otkriju specifične razloge za ubistvo Sulejmanija.

Jedan visoki zvaničnik Pentagona izjavio je da, kada su Trumpu predstavljene opcije kako da se odgovori na iransku prijetnju, drugi prijedlozi, pored ubistva Sulejmanija, sadržali su mogućnost daleko više žrtava.

Neki američki zvaničnici vjeruju da je Iran planirao da ubije američke vojnike balističkim raketama kojima su napadnute baze u Iraku u srijedu rano ujutru, iz osvete zbog ubistva Sulejmanija. Trump je u srijedu u Bijeloj kući objavio uvođenje novih ekonomskih sankcija protiv Teherana. Američki potpredsjednik Majk Pens izjavio je za TV mrežu NBC da je iranska namjera bila da se ubiju Amerikanci.

"Imamo obavještajne podatke koji potvrđuju da je to bila namjera Iranaca", rekao je Pens.

Prije Pensa, takvu ocenu je iznio i načelnik združenih generalštaba američke vojske, general Mark Majli. On je novinarima u Pentagonu rekao da su projektili pali "dovoljno blizu" osoblja i opreme u bazi u Iraku.

"Na osnovu onoga što sam vidio i znam, namjeravali su da izazovu strukturalnu štetu, unište vozila, opremu i avione i ubiju vojno osoblje u bazi".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG