Linkovi

Trump proslavio oslobađajuću presudu uz pohvale, kritike i psovke


Predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući zahvalio je republikancima i žestoko kritikovao demokrate
Predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući zahvalio je republikancima i žestoko kritikovao demokrate

Predsjednik SAD Donald Trump proslavio je oslobađaujuću presudu koju mu je izrekao Senat, poslije suđenja po optužbama za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Dan kasnije, Donald Trump je, uz aplauz, ušao u istočni dio Bijele kuće gdje je održao govor u kojem se zahvalio republikancima i optužio demokrate za "korumpirani" pokušaj da ga skinu sa mjesta predsjednika, prenosi Reuters.

"Prošli smo kroz pakao, što nije fer, nismo uradili ništa pogrešno...Radio sam u životu neke stvari pogrešno, priznajem, ne namjerno.. Ovo je rezultat", rekao je Trump pokazujući naslovnu stranu Vašington posta na kojoj piše "Trump je oslobođen".

Predsednik Donald Tramp pokazuje naslovnu stranu Vašington posta
Predsednik Donald Tramp pokazuje naslovnu stranu Vašington posta

Trump je potom novine predao supruzi Melaniji i rekao da će ih možda uramiti.

Predsjednik se osvrnuo i na istragu o miješanju Rusije u izbore 2016. i opstrukciji pravde i opisao je vulgarim izrazom.

"To je sve bilo sr*nje", rekao je Trump i dodao da nijedan predsjednik ne treba više da prolazi kroz to.

Većinski republikanski Senat oslobodio je u srijedu, posle dvonedeljnog suđenja, predsjednika od optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa - zbog čega ga je u decembru 2019. opozvao Predstavnički dom.

Oslobađajuća presuda bila je do sada njegova najveća pobjeda nad političkim protivnicima u Kongresu. Suđenje koje je prethodilo presudi trajalo je dvije nedjelje i bilo je bez svjedoka - što su demokrate ocijenile kao manjkavost za legitimitet.

Ipak, na Molitvenom doručku ranije u Vašingtonu, Trump je kritikovao liderku demokrata u donjem domu Nensi Pelosi i republikanskog senatora Mita Romnija - koji je u Senatu glasao da se Trump osudi.

"Ne volim ljude koji vjeru koriste kao izgovor za nešto što znaju da je pogrešno. Niti podržavam ljude koji kažu "molim se za tebe", a znaju da to nije slučaj", rekao je Trump na Molitvenom doručku.

Tramp je oštro kritikovao svoje političke protivnike i u Bijeloj kući, pa je bivšeg direktora FBI-a Džejmsa Komija, koga je otpustio u maju 2017, nazvao "ljigavcem", a demokratskog kongresmena Adama Šifa "užasnom, zlom osobom". Istovremeno, poimence se zahvaljivao republikancima.

Trumpov slavljenički govor imao je partijski ton i bio je nekoliko puta prekidan aplauzima.

Šta dalje?

Poslije oslobađajuće presude u Senatu, demokrate nisu bile najjasnije u tome koji su im naredni koraci u istrazi o Trumpu.

Trenutno je u toku nekoliko sudskih procesa kojima su demokrate pokušavale da dobiju više informacija od Trumpa. Nensi Pelosi je rekla da će Predstavnički dom zaštititi ustav "pred sudovima i pred javnim mnijenjem".

Demokrate su nagovestile da bi mogle da upute obavezujući poziv za svjedočenje Džonu Boltonu, Trumpovom bivšem savjetniku za nacionalnu bezbjednost, kojeg republikanci u Senatu nisu htjeli da pozovu kao svjedoka.

Demokrate su u procesu odabira kandidata koji će se suprotstaviti Trumpu na predsjedničkim izborima u novembru 2020.

Rejting aktuelnog predsjednika je ostao stabilan uprkos procesu opoziva i baza koju čine bijelci, stanovnici ruralnih područja, evangelisti i konzervativni katolici je uz njega.

Novo istraživanje Rojters/Ipsos pokazuje da 42 odsto Amerikanaca podržava ono što predsjednik radi - što je skoro isti broj kao kada je pokrenuta istraga o opozivu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG