Linkovi

Senat oslobodio predsjednika Trumpa po obje optužbe za opoziv


Kako je oslođen Trump
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Kako je oslođen Trump

Sa 52 glasa PROTIV i 48 glasova ZA, predsjednik Trump je oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja, dok je sa 53 glasa PROTIV i 47 glasova ZA, oslobođen optužbe za ometanje istrage Kongresa

Predsjedavajući Vrhovnog suda Sjedinjenih država, John Roberts, pročitao je presude nakon oba glasanja: prvog po optužbi za zloupotrebu položaja i drugog po optužbi za ometanje rada američkog Kongresa. Nakon toga je pročitao i finalnu odluku, u kojoj se navodi da se predsjednik Sjedinjenih Država, Donald John Trump, oslobađa po obje te optužnice Zastupničkog doma Kongresa.

Razlika u broju glasova ZA opoziv između prvog i drugog glasanja se dogodila jer je republikanski senator Mitt Romney po prvoj tački optužnice glasao da je predsjednik kriv, ali ne i po drugoj, za ometanje istrage Kongresa.

Americki Senat
Americki Senat

Suđenje u Senatu predsjedniku Trumpu treće je u povijesti Sjedinjenih Država, i sva tri predsjednika su oslobođena. Prethodno je suđeno Andrew Johnsonu, sredinom 19. stoljeća, i Billu Clintonu prije dvije decenije.

Donald Trump je, međutim, prvi od tri predsjednika koji se nakon ovog procesa, sučeljava sa re-izborom, u novembru ove godine.

Predsjednik Trump sinoć u govoru o stanju nacije nijednom nije spomenuo suđenje, ali je ranije mnogo puta negirao krivicu.

Zastupnički dom Kongresa je pokrenuo proces za opoziv, optužujući predsjednika da je od stranog državnika (ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky), tražio da se provjeri legalnost poslovanja Huntera Bidena u ukrajinskoj plinskoj kompaniji Burisma - kako bi Ukrajina dobila obećanu vojnu pomoć. Demokrati u Zastupničkom domu Kongresa su predsjednika optužili da je ovim zloupotrijebio položaj za vlastitu političku dobit, jer je Hunter Biden sin bivšeg potpredsjednika i jednog od kandidata za novog američkog predsjednika, Joe Bidena.

XS
SM
MD
LG