Linkovi

Trump napao političke protivnike na Molitvenom doručku


Predsjednik Donald Trump drži u ruci izdanje novina USA Today na čijoj naslovnici piše "Oslobođen"
Predsjednik Donald Trump drži u ruci izdanje novina USA Today na čijoj naslovnici piše "Oslobođen"

U Vašingtonu se održava tradicionalni Molitveni doručak na kojem je govorio i predsjednik SAD Donald Trump. U izlaganju je optužio demokrate koji su podržavali njegov opoziv, posebno predsjedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi i republikanskog senatora Mita Romnija koji je jedini glasao za njegovu smjenu za jučerašnjem suđenju u Senatu.

"Ne volim ljude koji vjeru koriste kao izgovor za nešto što znaju da je pogrešno. Niti podržavam ljude koji kažu "molim se za tebe", a znaju da to nije slučaj", rekao je Trump na Molitvenom doručku.

To je ujedno bila i prva reakcija američkog predsjednika na oslobađajuću presudu koju mu je u srijedu izrekao Senat. Republikanska većina, sa izuzetkom Romnija, glasala je da Trump bude oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Nensi Pelosi, koja je u Predstavničkom domu inicirala proces opoziva, rekla je da kao katolkinja ne mrzi Trumpa i da se moli za njega jer je "krenuo stranputicom" kada je riječ o poštovanju američkog ustava i vrijednosti..

Senator Mit Romni, koji je mormon, u emotivnom govoru pred glasanje u srijedu je rekao da ga je "vjera navela na to da glasa za smjenu Trumpa".

Trump je na Molitveni doručak stigao sa dnevnim novinama koje su pisale o njegovom opozivu. I pred publikom je pokazivao naslovne strane na kojima piše da je "oslobođen".

Predsednik Tramp sa naslovnom stranom Vašington posta na kojoj piše da je "oslobođen"
Predsednik Tramp sa naslovnom stranom Vašington posta na kojoj piše da je "oslobođen"

Nije se pozdravio sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi, a dok je ona govorila, Trump je prekrstio ruke i okrenuo joj leđa.

I to je već druga vidna trzavica između predsjednika i Nensi Pelosi za manje od 48 sati.

Prije govora o Stanju nacije, Tramp je odbio da se rukuje sa Pelosi, a ona je na kraju pocijepala kopiju njegovog govora.

Kasnije je rekla da je to uradila zato što je Trumpov govor bio "pun laži".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG