Linkovi

Adam Šif: "Uzbunjivač" će svjedočiti pred Kongresom


Predsednik odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif, senator iz Kalifornije razgovara sa novinarima, 25. septembra 2019.
Predsednik odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif, senator iz Kalifornije razgovara sa novinarima, 25. septembra 2019.

Predsjednik Odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu, Adam Šif, najavio je da je postignut dogovor da odbor čuje svjedočenje uzbunjivača čija je žalba dovela do pokretanja istrage u okviru procedure opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

"Preduzimamo sve mjere predostrožnosti da bi se to svjedočenje odvilo na takav način da je identitet uzbunjivača zaštićen", izjavio je Šif za program "This Week" TV mreže ABC. "Pošto predsjednik iznosi prijetnje... možete da zamislite koja briga za bezbjednost postoji u ovom slučaju."

Predsednik Tramp i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, 25. septembra 2019.
Predsednik Tramp i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, 25. septembra 2019.

U žalbi uzbunjivača navedeno je da je Trump, u telefonskom razgovoru 25. jula, tražio od novog predsjednika Ukrajine pomoć da bi došao do inkriminirajućih podataka o bivšem potpredsjedniku Joe Bidenu i njegovom sinu Hunteru, koji bi umanjili Bidenove šanse da osvoji demokratsku predsjedničku nominaciju i bude protivkandidat Trumpu na izborima 2020.

Predsjednik Trump, koji je objavio sažeti transkript telefonskog razgovora, tvrdi da nije uradio ništa loše i nastavlja da se brani na Twitteru. Nazvao je pokretanje istrage u proceduri opoziva u Predstavničkom domu "najvećom prevarom u istoriji američke politike."

Trumpov savjetnik Stiven Miler izjavio je za emisiju "Fox News Sunday" da je ponašanje uzbunjivača "blizu špijunaži" i rekao da je Trump "pravi uzbunjivač" zato što je otkrio navode o korupciji porodice Biden.

Dok je bio potpredsjednik Biden je, kao i drugi zapadni lideri, vršio pritisak na Ukrajinu da se otarasi državnog tužioca Viktora Šokina, za kojeg se vjerovalo da se ne bori dovoljno odlučno protiv korupcije. Trump je tvrdio da je Biden želio da zaštiti svog sina ali se ta tvrdnja pokazala neosnovanom.

Predsjednik Trump u četvrtak je, pred odlazak iz Generalne skupštine UN, rekao osoblju misije SAD u UN da želi da zna ko je pružio informacije uzbunjivaču. Rekao je da je ko god da je to učino "nešto slično špijunu" a "u ranija vremena, prema špijunima se drugačije postupalo", izjavio je Trump kako je prenio New York Times.​

Visoki politički savetnik Bele kuće Stiven Miler (arhivski snimak)
Visoki politički savetnik Bele kuće Stiven Miler (arhivski snimak)

U žalbi uzbunjivača takođe se navodi da je Bijela kuća pokušala da "zaključa" informacije da bi spriječila da one dospiju u javnost. Pokušaji da se prikriju informacije navodno su uključivali uklanjanje transkripta razgovora iz kompjuterskog sistema koji se obično koristi za snimke razgovora sa stranim liderima i njegovo pohranjivanje u odvojeni elektronski sistem koji se koristi za povjerljive informacije.

Kongresmen Adam Šif takođe je najavio da demokrate žele pristup razgovorima predsjednika Trumpa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim svjetskim liderima, iz zabrinutosti da je možda ugrozio nacionalnu bezbjednost.

"Ključna potreba ovde je da se zaštiti nacionalna bezbjednost Sjedinjenih Država i vidi da li je u razgovorima sa drugim svjetskim liderima, a posebno Putinom, predsjednik takođe ugrozio našu bezbjednost, zarad lične dobiti njegove političke kampanje", rekao je Šif za program NBC "Meet the Press."

"Ako postoji inicijativa da se sakriju i zataškaju takvi razgovori, da, riješeni smo da otkrijemo da li su se odigrali", kazao je Šif.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG