Linkovi

SAD: Finansiranje za 2018. neizvjesno do zadnjih sati roka


FILE - The U.S. Capitol Building is illuminated during sunrise in Washington.
FILE - The U.S. Capitol Building is illuminated during sunrise in Washington.

Rok za odluku je petak u ponoć a pred zakonodavcima su dvije opcije: odluka o privremenom finansiranju ili "zatvaranje" Vlade.

Podijeljenost republikanaca i demokrata o više pitanja među kojima su tretman djece imigranata iz tzv. DACA programa i osiguranja djece, zaustavila je izglasavanje finansiranje Vlade i vladinih institucija u 2018.

Pred Domom su sada dvije opcije: Dogovor o odluci o privemenom finansiranju na jedan mjesec, ili druga - "zatvaranje vlade"

Odluka o privremenom finansiranju na jedan mjesec omogućila bi normalno funkcioniranje sistema dok se politički blokovi demokrata i republikanaca u Senatu ne slože.

Druga opcija, zatvaranje Vlade uzrokovala bi kašnjenje u finansiranju kategorija poput ratnih veterana, institucija poput nacionalnih parkova a zaustavila bi i finansiranje istraživačkih projekata u zemlji.

Od 1976, od kada je na snazi postojeći proces budžetiranja institucija Vlada SAD "zatvarala" se 18 puta.

Zadnji put to se desilo 2013. godine kada demokrate i republikanci nisu mogli da postignu dogovor o zdravstvenoj politici.

Zatvaranje je tada trajalo 16 dana i na "čekanje" je poslalo više stotina hiljada radnika.

Rok za definiranje finansiranja za 2018. ističe večeras, a ako dogovora ne bude, tačno u ponoć nastupiće automatsko "zatvaranje" (shutdown) Vlade.

Drive to Fund US Government Hits Immigration Speed Bump
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG