Linkovi

Sukob Trumpa i demokrata pred kamerama. Trump prijeti zatvaranjem vlade


Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu Nancy Pelosi, potpredsjednik SAD Mike Pence, predsjednik SAD Donald Trump i lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer na sastanku u Bijeloj kući, 11. decembar 2018.
Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu Nancy Pelosi, potpredsjednik SAD Mike Pence, predsjednik SAD Donald Trump i lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer na sastanku u Bijeloj kući, 11. decembar 2018.

Predsjednik Donald Trump otvoreno se sukobio sa liderima Demokrata u Kongresu, Chuck Schumerom i Nancy Pelosi na sastanku o finansiranju rada vlade. Trump traži od Kongresa da odobri izdvajanje 5 milijardi dolara za izgradnju zida na južnoj granici sa Meksikom, dok Pelosi i Schumer odgovaraju da taj prijedlog nema podršku u Kongresu. Ukoliko Kongres ne usvoji zakon o potrošnji do 21. decembra, dijelovi vlade prestaće sa radom. U raspravi kakvu američki političari rijetko vode pred kamerama, Trump je zaprijetio da će zatvoriti vladu ukoliko ne dobije željena sredstva za zid.

Razgovor u Bijeloj kući počeo je sa idejom o dvostranačkoj saradnji ali je ubrzo pošao drugim tokom. Završen je bez dogovora i po svemu sudeći je povećao šansu da će vlada biti bar djelimično zatvorena na kraju sljedeće nedjelje.

Troje lidera je upiralo prstom jedno u drugo, govorili su povišenim tonom i upadali jedni drugima u reč. Bio je to prvi Trumpov susret sa Pelosi i Schumerom od kada su demokrate povratile većinu u Predstavničkom domu.

„Mislim da Amerikanci znaju da moramo da držimo vladu otvorenom, da se zatvaranjem vlade ništa ne postigne, da vlada ne treba da se zatvori pod Trumpom“, rekla je Pelosi.

Predsjednik Trump smatra da bi zid na južnoj granici spriječio kriminalce i dilere droge da ulaze u zemlju. Demokrate se sa tim ne slažu i podsjećaju da u Kongresu već postoji podrška za zakon koji sadrži izdvajanja za graničnu bezbjednost a omogućio bi da vlada ostane otvorena. Trump medjutim insistira na pet milijardi dolara za zid.

Rasprava se brzo zahuktala a senator Schumer predložio da se razgovor nastavi bez prisustva novinara.

Otvoreni sukob Trampa i demokrata
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

„Došli smo ovdje kao prva grana vlade - zakonodavna. Došli smo u dobrom duhu, da pregovaramo sa vama o tome kako da držimo vladu otvorenom".

"Vlada će biti otvorena ako imamo graničnu bezbjednost. Ako je ne budemo imali, Čak, nećemo imati otvorenu vladu", odgovorio je Trump.

"Želimo da ove godine uradimo isto što smo uradili prošle – to je naš prijedlog, ako je bio dobar onda, biće dobar i sada i neće zatvoriti vladu. Nastavimo razgovor privatno", zatražio je Schumer.

"Doveli ste ovaj razgovor u jedan prostor u kojem činjenice ne važe", ocijenila je Pelosi.

​Pred kraj sastanka, Trump je zaprijetio da će zatvoriti vladu ako ne dobije željena sredstva za zid.

"Ako ne dobijemo šta želimo, na bilo koji način – preko vas, preko vojske, kako god – zatvoriću vladu. Sa ponosom ću zatvoriti vladu zbog bezbjednosti granica, jer građani ove zemlje ne žele da kriminalci i ljudi koji donose probleme i drogu da masovno ulaze u zemlju. Ja ću preuzeti odgovornost, neću kriviti vas.”

Predsjednik je takođe izjavio da su agenti na granici uhvatili deset terorista u pokušaju da udju u zemlju. Poslije sastanka, Schumer je novinarima rekao da Trump neće dobiti svoj zid iako “pravi scene kao dijete”.

Neprijatna razmjena riječi u Bijeloj kući je bila “konstruktivni dijalog” prema predsjednikovoj portparolki Sari Sanders. Ona je saopštila da je predsjedniku Trumpu drago što su američki građani iz prve ruke mogli da vide kako se republikanci bore za zaštitu granica, a demokrate bore da zaštite ilegalne imigrante.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG