Linkovi

Trump ostavio mogućnost za još jedno obustavljanje rada Vlade


Zgrada Kongresa
Zgrada Kongresa

Predsjednik Donald Trump ostavio je mogućnost za još jedno obustavljanje rada Vlade ako Kongres ne podrži njegov prijedlog o reformi imigracionog sistema – korak koji, ocjenjuje, „vrijedi napraviti za Ameriku“.

Trump je to rekao tokom susreta sa predstavnicima policije, na kojem se razgovaralo o bandi MS-13.

Trump je, u prilog tome da je neophodno reformisati imigracioni sistem, naglašavao zločine koje su počinili imigranti i istakao je da je neophodno da se pojača sigurnost granice, okonča lančana migracija i uvede imigracija na osnovu zasluge umjesto lutrije za zelenu kartu.

„Ako ne zakrpimo rupe u zakonima, ubice će i dalje moći da dolaze u našu zemlju i nastave da ubijaju kao članovi bandi. Govorimo o bandi MS-13, a ima ih još mnogo koje uopšte ne pominjemo. Ako to ne možemo da promijenimo, neka se obustavi rad Vlade”, rekao je Trump.

Tekući, kratkoročni akt kojim se finansiranje Vlade obezbjeđeno do 8. februara, ističe u četvrtak u ponoć. Sredinom januara rad Vlade je već obustavljen, zbog toga što nije postignut dogovor o imigraciji.

Brojne demorate kritikovale su Trumpovu posljednju izjavu.

„Niko ne bi trebalo da se zalaže za obustavljanje rada Vlade, posebno ne predsjednik SAD”, rekao je senator Mark Warner.

Zamjenik lidera demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Steny Hoyer ocjenjuje da je Trumpova izjava „neodgovorna i nesmotrena”.

Portparolka Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders rekle je da se predsjednik ne zalaže za zatvaranje Vlade, već da demokrate ne rade svoj posao.

„Predsjednik želi dugoročni dogovor, želi dogovor o imigraciji. Nadam se da će demokrate sjesti za sto i završiti s tim”, rekla je Sanders.

Zaštita od deportacije za oko 700 hiljada mladih imigranata koji su u SAD dovedeni kao djeca, u programu DACA, ističe 5. marta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG