Linkovi

Treća Trumpova advokatica priznala krivicu za pokušaj poništavanja rezultata izbora


Džena Elis, nekada dio pravnog tima Donalda Trumpa, fotografisana 19. novembra 2020. godine. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Džena Elis, nekada dio pravnog tima Donalda Trumpa, fotografisana 19. novembra 2020. godine. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Džena Elis, advokatica i istaknuta konzervativna medijska ličnost, postigla je u utorak dogovor s tužiocima i izjasnila se krivom za ublažene optužbe zbog napora da se poništi poraz Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2020. u američkoj saveznoj državi Džordžija.

Elis, četvrta optužena u ovom slučaju koja je sklopila sporazum o priznanju krivice, bila je važan dio Trumpove kampanje za reizbor u proteklom predsjedničkom ciklusu, a zajedno sa njim i sa još 17 osoba je optužena za kršenje državnog zakona protiv reketiranja.

Uz bivšeg gradonačalnika Njujorka, Rudija Đulijanija, ona je bila jedan od vodećih glasova koji su pozivali na poništavanja izbora 2020. godine, govoreći laži o raširenim izbornim pervarama koje se nisu dogodile, te šireći teorije zavjere i dezinformacije.

Elis se izjasnila krivom za krivično djelo pomaganje i podržavanje lažnih izjava i zapisa. Bila je suočena i sa optužbama za kršenje zakona koji se odnosi na korupciju i reketiranje, kao i za traženje od javnog zvaničnika da prekrši svoju zakletvu.

Ona je osuđena na pet godina uslovne kazne uz isplatu od 5.000 dolara, 100 sati društveno korisnog rada, pisanje pisma izvinjenja stanovnicima Džordžije, kao i istinito svjedočenje na drugim suđenjima vezanim za ovaj slučaj.

Nakon što je priznala krivicu, Elis je rekla da ne bi zastupala Trumpa nakon izbora 2020. da je tada znala ono što zna sada, tvrdeći da se oslanjala na advokate sa mnogo više iskustva od nje i da nije uspjela potvrditi da su stvari koje su joj rekli bile istinite. Izjavila je da se na to iskustvo osvrće sa "dubokim kajanjem".

"Ono što nisam uradila, ali je trebalo da uradim, časni sude, jeste da potvrdim da su činjenice za koje su drugi advokati tvrdili da su istinite, zaista istinite", navela je 38-godišnja Elis.

Njeno izjašnjavanje o krivici dogodilo se samo nekoliko dana nakon što je još dvoje optuženih, advokati Sidni Pauel i Kenet Čezbro, priznalo krivicu. Pauel je dobila šest godina uslovne kazne, te mora platiti 6.000 dolara i napisati pismo izvinjenja Džoržiji i njenim stanovnicima. Pismo mora napisati i Čezbro, koji je osuđen na pet godina uslovno, 100 sati društveno korisnog rada, te plaćanje 5.000 dolara, uz obavezu istinitog svjedočenja na budućim suđenjima.

To znači da su sada već tri osobe visokog profila, odgovorne za neosnovane pravne izazove izbornoj pobjedi demokrate DŽoa Bajdena 2020. godine, pristale da prihvate odgovornost za svoje uloge umjesto da rizikuju suđenje pred porotom.

Krivicu je proišlog mjeseca priznao i Skor Graham Hol, davalac kaucija, a osuđen je na pet mjeseci uslovne kazne, uz obavezu svjedočenja u budućim sudskim postupcima.

Nagodbe o prihvatanju krivice i povoljne kazne – uslovne, a ne zatvorske – mogle bi nagovijestiti slične ishode za ostale optužene koji bi u priznanju krivice i saradnji mogli vidjeti najbolju priliku za sebe. Uprkos tome, njihova vrijednost kao svjedoka protiv Trumpa u ovom trenutku nije jasna s obzirom na to da će ih direktno učešće u neosnovanim šemama bez sumnje izložiti napadima o njihovom kredibilitetu i teškim unakrsnim ispitivanjima ukoliko dođe do svjedočenja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG