Linkovi

Advokat priznao krivicu za pokušaj poništavanja Trumpovog poraza u Georgiji


Advokat Kenneth Chesebro u sudnici. (Foto: (Alyssa Pointer/Pool Photo via AP)
Advokat Kenneth Chesebro u sudnici. (Foto: (Alyssa Pointer/Pool Photo via AP)

Advokat Kenneth Chesebro izjasnio se krivim po optužbama da je učestvovao u naporima da se poništi izborni poraz Donalda Trumpa iz novembra 2020.

Chesebro je krivicu priznao u trenutku izbora porote - uoči početka suđenja protiv njega.

On je, uz Trumpa i još 17 osoba, optužen za kršenje državnog zakona protiv reketiranja.

Krivicu je priznao dan pošto je, po šest tačaka optužnice, isto učinila advokatica Sidney Powell, kojoj je trebalo da bude suđeno zajedno sa njim.

Chesebro je osuđen na pet godina uslovno i 100 sati društveno korisnog rada. Naloženo mu je da plati 5.000 dolara, da napiše pismo izvinjenja stanovnicima Georgije i da svjedoči na svakom povezanom budućem suđenju.

Dva priznanja krivice — zajedno sa trećim za jemstvo prošlog mjeseca – velike su pobjede okružne tužiteljice okruga Fulton Fani Willis, koja je podigla optužnicu u augustu. Omogućavaju joj da izbjegne dugotrajno suđenje samo dvojici optuženih — što bi onima koji su ostali omogućili da zavire u njenu strategiju — i da smanji broj optuženih.

Chesebro, koji živi u Portoriku, prvobitno je optužen za reketiranje i šest drugih tačaka u okviru širokog plana da se republikanski predsjednik zadrži na vlasti nakon što je izgubio na izborima 2020. od demokrate Joea Bidena.

U optužnici se navodi da je koordinirao i izvršio plan da 16 republikanaca iz Georgije potpiše potvrdu u kojoj lažno izjavljuju da je Trump pobijedio u toj državi i da se proglašavaju "propisno izabranim i kvalifikovanim" elektorima u državi.

Za tužioce, sporazum o priznanju krivice uvjerava da Chesebro javno prihvata odgovornost za svoje ponašanje u slučaju i otklanja neizvjesnost suđenja. Također ga primorava da svjedoči o komunikaciji koju je imao sa advokatima i bliskim saradnicima Trumpove kampanje, uključujući još jednog optuženog, Rudyja Giulianija, bivšeg gradonačelnika New Yorka i Trumpovog advokata.

Odabir porote za početak procesa protiv Powell i Chesebroa, trebalo je da počne u petak, nakon što su podnijeli zahtjev za brzo suđenje. Kada je Powell priznala krivicu, Chesebro je trebalo da izađe sam na suđenje.

Kao dio nagodbe na koju je pristala Powell, služiće šest godina uslovne kazne, i moraće da plati 6.000 dolara. Uz to u obavezi je da napiše pismo izvinjenja Georgiji i njenim stanovnicima. Također, pristala je da sjvedoči protiv drugih optuženih na budućim suđenjima.

Optuženi nižeg profila u ovom slučaju, Scott Hall, izjasnio se prošlog mjeseca krivim po pet tačaka. Osuđen je na pet godina uslovno i pristao je da svjedoči u daljem postupku.

Svi ostali optuženi izjasnili su se da nisu krivi.

XS
SM
MD
LG