Linkovi

Trump kažnjen sa 5.000 dolara jer je vrijeđao sudsku službenicu


Bivši predsjednik Amerike Donald Trump
Bivši predsjednik Amerike Donald Trump

Donald Trump kažnjen je pred sudom u New Yorku sa 5.000 dolara pošto je vrijeđao službenicu u sudu, čime je prekršio zabranu da u javnosti pominje učesnike u sudskom procesu koji se protiv njega vodi zbog preuveličavanja vrijednosti imovine i obmanjivanja zajmodavce.

Ako Trump i ubuduće bude kršio ovu zabranu, kazne će biti još strožije - uključujući i zatvorsku, kazao je sudija Arthur Engoron.

Sudija je precizirao da je Trump napadao sudsku službenicu na društvenoj mreži Truth social, a da je potom objavu izbrisao, ali je ona ostala vidljiva na sajtu njegove kampanje čak dvije nedelje pošto mu je naređeno da je ukloni.

Trump je favorit u trci republikanaca za predsjedničku nominaciju 2024, uprkos brojnim pravnim problemima sa kojima se suočava.

Sudija je Trumpu zabranio da govori u javnosti pošto je bivši predsjednik početkom oktobra vrijeđao sudsku službenicu, zbog fotografije koju je objavila sa liderom većine u Senatu Chuckom Schumerom. Trump je službenicu nazvao "njegovom djevojkom".

Engoron je ocijenio da su komentari "neprihvatljivi, neprikladni i da neće biti tolerisani ni pod kojim okolnostima".

Bivši predsjednik se nije pojavio na ročištu u petak, ali su njegovi advokati uputili izvinjenje sudiji i rekli da je objava na sajtu ostala zbog nesmotrenosti, a ne namjerno.

Optužbe protiv Trumpa podnijela je njujorška državna tužiteljica Letitia James zbog toga što je navodno preuveličavao vrijednost stoje imovine kako bi obmanuo zajmodavce.

Trump je i ovaj slučaj interpretirao kao pokušaj da mu se nanese politička šteta, i negirao da je prekršio zakon.

Bivši predsjednik se suočava sa optužbama u još četiri procesa koja se odnose na pokušaj promene izbornih rezultata 2020, rukovanje povjerljivim dokumentima, isplate novca porno glumici. Također je u toku i suđenje po optužbama za klevetu koje je protiv njega podigla spisateljica, koja je ranije tvrdila da je silovao.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG