Linkovi

Talibani kritikovali Trumpa zbog otkazivanja mirovnih pregovora


Arhiva - Predsjednik Donald Trump razgovara sa novinarima na Južnom travnjaku Bijele kuće, 9. avgusta 2019.
Arhiva - Predsjednik Donald Trump razgovara sa novinarima na Južnom travnjaku Bijele kuće, 9. avgusta 2019.

Avganistanski pokret Taliban osudio je odluku predsjednika Trumpa da otkaže mirovne pregovore sa pobunjeničkom grupom, tvrdeći da su američki posrednici bili zadovoljni dogovorom koji su obje strane postigle u Dohi i da je 23. septembar bio određen kao datum da se pređe na sljedeći korak - početak pregovora sa drugim avganistanskim frakcijama.

U saopštenju na paštu jeziku, Talibani su iznijeli tvrdnju da neće odustati od svoje borbe i da će Amerika biti prinuđena da se, u jednom trenutku, vrati pregovorima.

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je da je otkazao tajne razgovore koji su bili planirani za nedjelju sa avganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem i "glavnim talibanskim vođama".

U seriji tweetova u subotu uveče, Trump je objasnio da je odmah otkazao planirane sastanke u predsjedničkom odmaralištu u državi Maryland, nakon eksplozije automobila bombe u Kabulu u kojoj je ubijeno 12 ljudi, uključujući i američkog vojnika.

Trump je rekao da su talibani izveli napad "da bi izgradili lažnu prednost".

Predsjednik je dodao da ukoliko talibani "ne mogu da pristanu na prekid vatre tokom veoma važnih mirovnih razgovora i čak ubiju 12 nevinih ljudi, onda vjerovatno nema energije da se pregovara o besmislenom sporazum u svakom slučaju. Koliko još decenija će oni biti spremni da se bore."

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u nedjelju da je predsjednik Donald Trump doneo "pravu odluku" da opozove mirovne pregovore sa talibanskim liderima zbog napada koje "teroristička grupa trenutno vrši u Avganistanu."

"Moramo da vidimo da su spremni da ispune obećanja" i okončaju nasilje prije nego što "budu nagrađeni" susretom sa Trumpom, rekao je Pompeo za CNN. Nije komentarisao kada i da li će se mirovni pregovori nastaviti.

Pregovori na kojima bi trebalo da se postigne mirovni sporazum traju već mjesecima, između diplomata SAD i talibana, koji su odbili pozive za prekid vatre.

Zapanjujuće saopštenje

Trumpovo otkrivanje kroz tweetove planiranih tajnih razgovora i njihovo otkazivanje, zapanjilo je analitičare.

"Mjesecima, pregovarači SAD radili su mukotrpno da bi postigli sporazum. Bili su nadomak jednog. I sada, čini se, jedan jedini Trumpov tweet izvukao im je tepih ispod nogu", rekao je Michael Kugleman​, zamjenik direktora Azijskog programa i viši saradnik za Južnu Aziju u Wilson centru.

On je izjavo za Glas Amerike da ne misli da su razgovori potpuno mrtvi.

"Trump je pametan pregovarač i ovo takođe može biti neka vrsta smicalice, zamišljene da optuži talibane i navede ih da spuste ljestvicu nasilja i vrate se za pregovarački sto u slabijoj poziciji", rekao je on.

Mirovni sporazum, za koji se očekuje da će podrazumijevati povlačenje 14.000 američkih trupa iz Avganistana, mogao bi da okonča najduži rat u istoriji SAD.

Procjenjuje se da je 150.000 ljudi, uključujući i 40.000 civila, ubijeno u Avganistanu od 2001. godine, kada su u invaziji predvođenoj SAD talibani svrgnuti sa vlasti u Kabulu zbog pružanja utočišta Al Kaidi i Osami bin Ladenu, koji su odgovorni za teroristički napad na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.

Talibanski borci izveli su nove napade na Kabul i još dva grada tokom prošle nedjelje. Grupa sada kontroliše više teritorije u Avganistanu nego i u jednom drugom trenutku od 2001.

Zvaničnici SAD koje je kontaktirao Glas Amerike nakon predsjednikovih tweetova, nisu željeli išta da komentarišu.

Vodeći američki diplomata u naporima da se postigne sporazum, Zalmay Khalilzad., rekao je 31. avgusta: "Na pragu smo sporazuma koji će umanjiti nasilje i otvoriti vrata Avganistancima da sjednu zajedno i pregovaraju o časnom i održivom miru i o ujedinjenom, suverenom Avganistanu koji nije prijetnja Sjedinjenim Državama, saveznicima niti nekoj drugoj zemlji".

Nacrt sporazuma između američkih i talibanskih pregovarača postignut je prije nekoliko dana, ali potpun mirovni sporazm zavisi od naknadnih unutar-avganistanskih razgovora.

Bilo je znano prije Trumpovih tweetova da je Ghani zakazao i iznenada odložio put u subotu u Sjedinjene Države.

Analitičari u Kabulu rekli su za Glas Amerike da je to bio signal da vlada tamo nije zadovoljna sa američko-talibanskim mirovnim sporazumom i da postoje razlike u pronalaženju zajedničke osnove u procesu između Kabula i Washingtona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG