Linkovi

Talibani: Okončan posljednji krug pregovora o američkom povlačenju


Bajram u Afganistanu
Bajram u Afganistanu

Posljednji krug pregovora između talibana i Sjedinjenih Država o sporazumu o povlačenju hiljada američkih vojnika iz Afganistana je okončan i sada će se obje strane konsultovati sa svojim čelništvima, izjavio je u ponedjeljak talibanski portparol.

Osmi krug razgovora u zalivskoj arapskoj zemlji Kataru, zaključen nakon ponoći, bio je "dugačak i koristan", navodi u izjavi za javnost talibanski portparol Zabihullah Mujahid.

On nije dao nikakvu izjavu o ishodu razgovora.

Prošle je sedmice drugi talibanski portrparol izjavio kako se očekuje da će biti postignut sporazum nakon tog kruga pregovora o okončanju gotovo 18-godišnjeg rata, najdužeg koji je Amerika vodila.

Očekuje se da sporazum - ukoliko bude postignut - uključuje talibanske garancije da Afganistan neće postati baza za druge ekstremističke grupe u budućnosti. Ipak, i afganistanski ogranak Islamske države i al-Qaida ostaju aktivni u toj zemlji, javlja AP i dodaje da talibani izvode skoro svakodnevne napade širom Afganistana, uglavnom atakujući na vladine snage i zvaničnike, ali također ubijajući brojne civile.

Sporazum bi također mogao uključivati prekid vatre i odredbu da će talibani pregovarati s predstavnicima afganistanske vlade, iako je pobunjenička grupa do sada odbijala da pregovara s predstavnicima vlasti u Kabulu, odbacujući vladu kao američku marionetu.

Danas se nije oglasio američki mirovni posrednik Zalmay Khalilzad, koji je u jučerašnjem tweetu napisao kako se nada da će "ovaj Bajram biti posljednji u kome je Afganistan u ratu".

U nedjelju je obilježen prvi dan muslimanskog praznika Kurban-bajrama, koji je protekao bez većih nasilnih incidenata u Afganistanu.

Talibani kontroliraju gotovo polovinu Afganistana i najsnažniji su otkako je u invaziji pod američkim vodstvom svrgnuta njihova petogodišnja vlada u 2001. nakon američkih optužbi da je ta grupa pružala utočište Osami bin Ladenu. Više od 2.400 američkih vojnika od tada je poginulo u Afganistanu.

SAD i NATO zvanično su zaključili svoju borbenu misiju u Afganistanu u 2014. Oko 20.000 američkih i savezničkih vojnika ostalo je u zemlji da izvode zračne udare po talibanskim i militantima Islamske države i da pomažu u obuci i jačanju afganistanske vojske, prenosi Associated Press.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG