Linkovi

Vojska SAD: Prerano za ragovore o povlačenju trupa iz Avganistana


Arhiva - Trupe SAD patrliraju u bazi Avganistanske nacionalne armije u pokrajini Logar, Avganistan, 7. avgusta 2018.
Arhiva - Trupe SAD patrliraju u bazi Avganistanske nacionalne armije u pokrajini Logar, Avganistan, 7. avgusta 2018.

Najviši oficir Vojske SAD izjavio je da je prerano govoriti o povlačenju američkih trupa iz Avganistana ili budućim američkim antitrerorističim snagama tamo, dok se nastavljaju mirnovi pregovori sa talibanima.

"Ne koristim ternim 'povlačenje' sada", rekao je novinarima u srijedu u Pentagonu marinski general Joseph Dunford, predsjedavajući Združenog generalštaba Vojske SAD.

Dunford je govorio na prvom brifingu pred kamerama u Pentagonu sektretara odbrane i predsjedavajućeg u tačno godinu dana.

Dunford je izrazio nadu da će mirovni sporazum izazvati "remećenje statusa kvo", neophodno da bi se krenulo dalje ka rješenju 18 godina dugog konflikta.

On je rekao da će svaki sporazum biti "zasnovan na uslovima" i da bi trebalo da spriječi da Avganistan postane "utočište" za teroriste i lansiranje njihovih napada protiv Sjedinjenih Država.

"Preuranjeno je govoriti o tome šta bi naše antiterorističko prisustvo u Avganistanu moglo ili ne bi moglo da bude bez bolje procjene kakvi će uslovi biti", rekao je.

Sekretar za odbranu Mark Esper rekao je da sve opcije ostaju na stolu.

Prema izvještajima, sporazum SAD i talibana mogao bi da podrazumijeva povlačenje hiljada američkih trupa iz zemlje, ostavljajući samo mali broj snaga koje bi obezbjedile da talibani sprovode svoje obaveze iz sporazuma.

Talibanski zvaničnici rekli su da bi sporazum o kom pregovaraju sa SAD zahtijevao da ta pobunjenička grupa započne mirovni proces sa činiocima u Avganistanu kako bi se raspravljalo o prekidu vatre ili o smanjenju napada protiv vladinih snaga, zajedno uz teme koje su u vezi sa budućom političkom upravom.

Zvaničnici SAD rekli su da bi Talibani takođe mogli da budu obavezani da spriječe Al Kaidu da uspostavi oblasti u Avganistanu koje bi kontrolisali pobunjenici i da pomognu da se pobedi Islamska država u toj zemlji.

Avganistanska podružnica Islamske države intenzivirala je svoje smrtonosne napade u zemlji, namećući pitanje da li bi sporazum SAD i talibana mogao da okonča nasilje u Avganistanu.

Ranije ovog mjeseca, Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački bombaški napad na svadbenu povorku u Kabulu, kada je ubijeno više od 80 ljudi i ranjeno oko 160. Gotovo sve žrtve su bili civili.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG