Linkovi

Talibani ne isključuju mogućnost održavanja izbora


Portparol talibana Suhail Šahin
Portparol talibana Suhail Šahin

Tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001​, talibani su kritikovali demokratske izbore, karakterisali ih kao zapadnu tradiciju suprotstavljenu islamu, napadali biračka mjesta, radnike i predizborne mitinge. 

Ali, glavni portparol talibana Suhail Šahin, nije isključio mogućnost održavanja izbora.

U intervjuu za Urdu servis Glasa Amerike, Šahin je rekao da će to pitanje biti riješeno novim ustavom.

"Sačekajmo malo kada je riječ o pitanju izbora. Planiramo donošenje novog ustava, pa ćemo i tome razgovarati kada budemo radili njegov nacrt", rekao je on.

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi je pozvao talibane da održe izbore, a talibanski ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki odgovorio je da strane zemlje ne treba da se miješaju u unutrašnja pitanja Afganistana.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Afganistanom 15. avgusta, a predsjednik Ašraf Gani je napustio zemlju. SAD i saveznice su evakuisale više od 120 hiljada ljudi iz Kabula.

Nova vlada je formirana prošle nedjelje, a u njoj su uglavnom pripadnici tvrde struje talibana, na čelu sa premijerom Mohamadom Hasanom Akhundom.

U vladi nema žena, ni pripadnika nacionalnih manjina kojih je u protekle dvije decenije bilo u vladi.

Talibani su se ogradili rekavši da imenovanja nisu za stalno, te da će ženama biti omogućeno ušeće u vladi, ali ne na ministarskim mjestima.

Ustav Afganistana iz 2004. propisuje da svi zakoni moraju da budu u skladu sa šerijatskim pravom, talibani najavljuju još strože propise.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG