Linkovi

Kina najavila pomoć Afganistanu vrijednu 31 milion dolara


Koosnivač Talibana Mula Abdul Gani Baradar (lijevo) i ministar inostranih poslova Kine Van Ji poziraju za zajedničku fotografiju tokom sastanka u Tianjinu, Kina, 28. juli 2021. (Li Ran, agencija Sinhua via AP)
Koosnivač Talibana Mula Abdul Gani Baradar (lijevo) i ministar inostranih poslova Kine Van Ji poziraju za zajedničku fotografiju tokom sastanka u Tianjinu, Kina, 28. juli 2021. (Li Ran, agencija Sinhua via AP)

Kina je u srijedu najavila paket pomoći od 31 milion dolara za Afganistan, što je izgleda jedno od prvih novih obećanja o stranoj pomoći za zemlju pod vlašću Talibana.

Pomoć će uključivati hranu, zalihe za zimu i vakcine protiv Covida-19.

"Kina je odlučila da hitno obezbjedi Afganistanu žitarice, zimske zalihe, vakcine i lijekove u vrijednosti od 30,96 miliona dolara (200 miliona juana) prema potrebama afganistanskog naroda", navodi državna novinska agencija Sinhua.

Najava paketa pomoći stigla je istog dana kada je Kina saopštila da će održati komunikaciju sa talibanskim vlastodršcima nakon što su preduzeli "neophodan korak" u uspostavljanju privremene vlade.

U razgovoru sa kolegama iz Pakistana, Irana i Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana, kineski ministar inostranih poslova Vang Ji rekao je da će pomoć doprinijeti obnovi ratom razorene zemlje. On je takođe rekao da će Kina pomoći u borbi protiv terorizma i trgovine ilegalnim drogama.

"Kineska strana pridaje veliki značaj najavi afganistanskih talibana o privremenoj vladi", rekao je on, prenosi South China Morning Post. "Ovo je neophodan korak u obnavljanju domaćeg poretka i prelasku na poslijeratnu obnovu."

Vang je takođe pozvao talibane da prekinu veze sa svim terorističkim grupama, optužujući Islamski pokret Istočni Turkestan za napade u Sinđijangu.

"Sve strane trebalo bi da ojačaju razmjenu obavještajnih podataka i saradnju u graničnoj kontroli kako bi uhvatile i eliminisale terorističke grupe koje su se ušunjale iz Afganistana", rekao je Vang Ii, prenosi Sinhua.

Ujedinjene nacije su ove nedjelje upozorile da se Afganistan suočava sa "univerzalnim siromaštvom" do sredine sljedeće godine, osim ako se više ne učini na jačanju lokalnih zajednica i njihove ekonomije.

Pakistanski ambasador u Washingtonu rekao je za Glas Amerike da međunarodna zajednica treba da pomogne zemlji da izađe iz ratne ekonomije.

"Ako međunarodna zajednica odluči da napusti Afganistan, posljedice će, nažalost, biti katastrofalne, a najbrže to može dovesti do izbjegličke krize", rekao je ambasador Asad Madžid Kan.

Kineska ambasada u Kabulu ostaje otvorena, a talibani su saopštili da Peking smatraju važnim partnerom za obnovu zemlje.

"Kina je veoma važna i jaka zemlja u našem susjedstvu, a sa Kinom smo u prošlosti imali veoma pozitivne i dobre odnose", rekao je prošle nedjelje portparol Talibana Zabihulah Mudžahid za CNN. "Želimo da ove odnose učinimo još jačim i želimo da poboljšamo nivo međusobnog povjerenja".

Ipak, Peking formalno nije priznao talibane.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da su SAD "daleko od priznanja talibana". Američki State Department saopštio je u utorak da je razočaran nedostatkom različitosti u privremenoj talibanskoj vladi, ističući nepostojanje žena u njoj i odnose nekih članova vlade sa terorističkim grupama.

Kina i Afganistan dijele granicu u dužini od blizu 80 kilometara na kraju uskog koridora Vakan.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG