Linkovi

Afganistanski novinari pretučeni u talibanskom pritvoru, kaže urednik


Novinari Etilaat Roz pokazuju povrede u redakciji nakon što su pretučeni u pritvoru.
Novinari Etilaat Roz pokazuju povrede u redakciji nakon što su pretučeni u pritvoru.

Dvojica afganistanskih novinara pretučeni su u policijskom pritvoru ove sedmice nakon što su izvještavali o protestu žena u Kabulu, rekao je njihov urednik.

Zaki Daryabi, osnivač i glavni urednik novina Etilaat Roz, podijelio je na društvenim mrežama slike dvojice novinara sa povredama koje su pritvorili talibani.

Na pitanje o incidentu, vršilac dužnosti talibanskog ministra, koji je na svom mjestu imenovan kada je nova vlada objavljena u utorak, rekao je da će se istražiti svaki napad na novinare. Odbio je da bude identifikovan.

Daryabi je rekao da su premlaćivanja poslala jezivu poruku medijima u Afganistanu, gdje je nezavisna štampa, većinom finansirana od zapadnih donatora, procvjetala u posljednjih 20 godina.

"Pet kolega držano je u pritvorskom centru više od četiri sata, a tokom ta četiri sata dvojica naših kolega su pretučeni i brutalno mučeni", rekao je on u četvrtak Reutersu, dan nakon incidenta.

Rekao je da su povrijeđeni novinari prevezeni u bolnicu i da su im ljekari savjetovali da se odmore dvije sedmice.

Talibani, koji su 15. augusta ušli u glavni grad Kabul, a sada ponovo vladaju Afganistanom nakon 20 godina, obećali su da će omogućiti medijima da djeluju i poštivati ljudska prava.

Međutim, incidenti zlostavljanja otkako su došli na vlast izazvali su sumnju među nekim Afganistancima.

Taqi Daryabi, jedan od dvojice novinara Etilaat Roza, rekao je da ih je sedam ili osam ljudi tuklo oko deset minuta.

"Podizali bi štapove i tukli nas svom snagom. Nakon što su nas pretukli, vidjeli su da smo se onesvijestili. Odveli su nas i zatvorili u ćeliju sa još nekoliko drugih", rekao je.

Zadnji put kada su talibani vladali državom od 1996. do 2001. godine nije bilo nezavisnih medija, a internet je bio u razvoju.

"Iznenadnim raspadom vlade, Etilaat Roz je u početku odlučio ostati i djelovati u nadi da neće biti velikih problema za medije i novinare", rekao je Daryabi. "Ali s jučerašnjim incidentom, ta mala nada koju sam imao za budućnost medija i novinara u zemlji je uništena."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG