Linkovi

Tači podnio ostavku na mjesto predsjednika Kosova


Predsjednik Kosova Hašim Tači
Predsjednik Kosova Hašim Tači

Predsjednik Kosova Hašim Tači saopštio je 5. novembra da su Specijalizovana vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Tači je istovremeno, kako je ranije i najavio, podnio ostavku na mjesto predsjednika.

„Prije nekoliko trenutaka nadležni ljudi su me zvanično obavijestili da je pretpretresni sudija u Specijalizovanim vijećima potvrdio optužnicu protiv mene“, rekao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini. Kako je rekao, u Hag će otići dobrovoljno.

Vlada Kosova je saopštila da “duboko vjeruje u pravednu borbu Oslobodilačke vojske Kosova za slobodu”, dodajući da “niko ne može da sudi borbi za slobodu”.

“Oslobodilačka vojska Kosova se borila za oslobođenje i kao takva uživala je podršku međunarodne zajednice, koja je kulminirala NATO bombardovanjem”, navodi se.

Vlada Kosova ocjenjuje da niko ne može da se smatra krivim bez konačne odluke nadležnih pravosudnih organa.

“Nosioci institucija kao i građani Kosova uvijek su bili i nastavljaju da budu primjer poštovanja i saradnje sa pravosudnim institucijama na lokalnom i međunarodnom nivou”, zaključuje se u saopštenju Vlade Kosova.

Ranije jutros 5. novembra, i Kadri Veselji je potvrdio da su Specijalizovana vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Veselji je putem saopštenja za medije potvrdio i da putuje u Hag 5. novembra uz napomenu da će putovati sam.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je 24. juna da je 24. aprila Specijalizovanim vijećima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova (DPK), Kadrija Veseljija, kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije željelo da objavi.

Uz navode da je riječ o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

Na osnovu Ustava Kosova, ukoliko predsjednik Republike Kosovo privremeno ne može da obavlja svoje dužnosti, on može dobrovoljno prenijeti svoje dužnosti na predsjednika Skupštine, koji će biti vršilac dužnosti predsjednika Republike Kosovo. U ovom slučaju to je Vjosa Osmani.
Osmani može vršiti tu funkciju najviše šest mjeseci.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG