Linkovi

Hašim Tači na ispitivanju u Hagu


Predsjednik Kosova Hašim Tači, 29. jun 2020. (Foto: Astrit Ibrahimi)
Predsjednik Kosova Hašim Tači, 29. jun 2020. (Foto: Astrit Ibrahimi)

Predsjednik Kosova Hašim Tači biće ispitan u Hagu na poziv Specijalizovanog tužioca, a povodom optužnice koja ga tereti za ratne zločine.

Uoči ulaska u zgradu Specijalnog suda, Tači se kratko obratio novinarima rekavši da je "danas ovde da poštujem ono za što sam sanjao i za šta sam se borio - slobodno nezavisno Kosovo, zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Spreman sam da se suočim sa novim izazovom i da uspijem za svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju. Niko ne može prepisati istoriju - ovo je cijena za slobodu. Verujem u mir, istinu, pomirenje i pravdu. Vjerujem u dijalog i dobre odnose sa svim susjedima. Kosovo je priča o uspjehu. Jako sam ponosan. Kosovo je član EU, NATO-a i večnog prijateljstva sa SAD-om", rekao je Tači.

Prijedlog optužnice protiv kosovskog predsjednika i drugih lica kojom se terete za ratne zločine, objavljen je 24. juna, ali do sada nije poznato da je optužnica i potvrđena. Budući da je optužnica na razmatranje podnijeta 24. aprila, sudija ima rok od šest mjeseci da je potvrdi.

Radio Slobodna Evropa piše da je ovo prvi put da je javnost upoznata sa činjenicom da je neko pozvan na intervju, ali da nije poznato u kom će svojstvu Tači davati izjavu.

Predsjednik Kosova je za albanski Top kanal pred polazak u Hag rekao da je optužnica protiv njega "cijena slobode za Kosovo", prenosi N1.

"Znam da je bila istorijska nepravda kada su osnovana ova Specijalizovana veća, ali želim da danas naglasim da je to bila veoma ozbiljna odluka Skupštine Republike Kosovo, ali strateški ispravna odluka jer nam je potrebno povjerenje u zapadni svijet, posebno u naše saveznike koji su nam pomogli u osvajanju slobode i nezavisnosti Kosova kao što su SAD, NATO i EU", kazao je Tači i istakao da će preuzeti odgovornost.

Kosovski predsjednik je rekao da još nije odredio ko će biti u njegovom pravnom timu, iako su mediji spekulisali da će mu advokat biti nekadašnji haški tužilac Jeffrey Nice​.

Tači je ranije najavio da će, ako optužnica bude potvrđena, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Kosova.

Prijedlog optužnice protiv njega objavljen je tri dana pred planirani samit sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i specijalnim izaslanikom Bijele kuće za dijalog Beograda i Prištine Richardom Grenell​om 27. juna u Washingtonu.

Tači je otkazao učešće, a potom je to uradio i premijer Avdulah Hoti. Specijalni izaslanik Grenell je rekao da se nada nekom novom datumu sastanka, ali do sada to nije zakazano, već je dijalog preuzela EU.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG