Linkovi

Optužnica protiv Tačija i Veseljija za ratne zločine


Kosovo, War crimes
Kosovo, War crimes

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je Specijalizovanim vijećima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija (Hashim Thaci), Kadrija Veseljija (Veseli), kao i drugih lica čija imena tužilaštvo nije željelo da objavi.

Uz navode da je riječ o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Hašim Tači je predsjednik Kosova, a Kadri Veselji lider Demokratske partije Kosova i poslanik u Skupštini.

Kosovo President Hashim Thaçi, during an interview with VOA Albanian-service. Prishtina. June 17, 2020
Kosovo President Hashim Thaçi, during an interview with VOA Albanian-service. Prishtina. June 17, 2020

„Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici“, navodi se u saopštenju.

Uz napomenu da „optužnica predstavlja isključivo optužbu“, zaključuje se:

„Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uvjerenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi“.

Takođe se navodi da je specijalni tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usljed „kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća“.

Prema navodima, njih dvojica su sproveli, tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana vijeća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

„Takvim postupcima gospodin Tači i gospodin Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i cjelokupnog naroda Kosova“, zaključeno je.

Description: Kadri Veseli, leader of Kosovo Democratic Party, during an interview with VOA Albanian-Service. Prishtina. September 28, 2019
Description: Kadri Veseli, leader of Kosovo Democratic Party, during an interview with VOA Albanian-Service. Prishtina. September 28, 2019

Šta je zadatak Specijalizovnog tužilaštva?

Specijalizovano tužilaštvo istražuje navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjene nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izvještaju Saveta Evrope iz 2011. čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Prve optužnice podnijete su u februaru tekuće 2020. godine, a još jedna je podnijeta u aprila.

Pred Tužilaštvom od januara prošle godine traju ispitivanja bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, bilo u svojstvu osumnjičenih ili u svojstvu svjedoka.

Na razgovor su do sada bili pozvani bivši premijer Ramuš Haradinaj (Ramush), te ostali rukovodioci OVK-a Azem Sulja (Syla), Sami Ljuštaku (Lushtaku), Rustem Mustafa, Šukri Buja a početkom decembra na razgovor je pozvan i Kadri Veselji, predsjednik Demokratske partije Kosova i bivši predsjednik Skupštine Kosova.

Specijalizovana vijeća u Hagu su replika kosovskog pravosudnog sistema u malom. Osnovana su pri svakom nivou sudskog sistema na Kosovu, od Osnovnog do Ustavnog suda i upošljavaju samo međunarodno osoblje. Finansira ga uglavnom Evropska unija, a formiran je na insistiranje međunarodne zajednice.

Pred susret u Bijeloj kući

Saopštenje Specijalizovanog tužilaštva objavljeno je tri dana uoči sastanka na vrhu u Bijeloj kući.

Naime, na poziv specijalnog predstavnika predsjednika SAD Ričarda Grenela (Richard Grenell) u Vašingtonu se sastaju predstavnici Kosova i Srbije.

Susretu koji bi trebalo da predstavlja novi iskorak u oživljavanju dijaloga dvije zemlje, uz američko posredovanje, sa kosovske strane je potvrđeno učešće Hašima Tačija kao i premijera Avdulaha (Avdullah) Hotija. Takođe, učešće na sastanku je potvrdio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG