Linkovi

Tači: Ako potvrde optužnicu, podnosim ostavku


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je tokom obraćanja javnosti da će podnijeti ostavku ako optužnica Specijalnog tužilaštva bude potvrđena.

„U narednim danima ja ću se konsultovati sa političkim liderima o sljedećim koracima. Uvjeravam vas ponovo, neću se suočiti sa pravdom iz ove kancelarije. Ako se optužba potvrdi, odmah ću podnijeti ostavku na mjesto vašeg predsjednika i suočiti se sa optužbama. Kosovo je nova zemlja, ali njeni lideri moraju djelovati kao pravi državnici. Nosiću taj teret i braniti sebe, našu borbu za slobodu, svakim dijelom snage koju imam. Neću dozvoliti da ove lažne optužbe odvlače pažnju Kosova od zauzimanja svog mjesta u međunarodnoj zajednici, kao člana Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije”, poručio je Tači.

Kosovo je, kako je kazao, evropska država, multietničko društvo i domovina svih svojih građana.

„Još jednom kažem ne osveti i da međuetničkoj toleranciji. Samo izgradnjom demokratije gradimo evroatlantsku budućnost”, naveo je Tači.

Tači je kazao da je tokom svog rada “mogao da napravi političke greške, ali nikada ratne zločine”.

„Političke greške u miru sam možda pravio, ali ratne zločine nikada. Čak i kad bi se vratio u mračna vremena Miloševića, uradio bih istu stvar, odgovarajući na metak neprijatelja metkom željnim slobode, ne čineći greške prema građanima srpske, romske ili albanske nacionalnosti. Kosovo ulazi u novo i nimalo lako poglavlje. Ovo je novo poglavlje i za mene, a u ovim trenucima ne znam koliko će to biti teško. Ali ja sam spreman da napišem ovo poglavlje svojom istinom pred bilo kim. Ne znam da li je bila slučajnost ili spletka da je usred Bijele kuće stiglo obaviještenje o nepotvrđenoj optužnici. Da li će ovo biti posljednja cijena koja se mora platiti za slobodu Kosova? Odsjekli su me s puta. Ali oni ne prijete mom povjerenju u vrijednosti koje Sjedinjene Države i Bijela kuća predstavljaju za mene i građane Kosova”, rekao je Tači.

Tači je istakao da je u praksi pravde civilizovanog svijeta, objavljivanje optužnice u javnosti, prije potvrđivanja od strane suda ogroman skandal.

„Nikakav navodni zločin ili čak počinjen, ne opravdava javno linčovanje. Nikakva dobra namjera ili velika volja za pravdom ne mogu opravdati izmišljanje medijske bombe, okrivljujući predsjednika države Kosovo, tačno u trenutku kada bi dijalog sa Srbijom mogao ući u novu fazu, zahvaljujući direktnom angažovanju Bijele kuće. Koja je pravda bila zainteresovana za ovu žurbu i ovo grubo kršenje propisa procesa pravde nezavisnog sudstva? Ovo pitanje mora biti riješeno u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Dok je kratki odgovor na ovo pitanje sljedeći: Ta je izjava je raznijela i učinila nemogućim veoma važan sastanak u Bijeloj kući, čime je snažno udareno na šansu za postizanje mira između Kosova i Srbije”, rekao je predsjednik Kosova.

Na kraju svoj obraćanja Tači je poručio da „Kosovo mora da obezbjedi stabilno funkcionisanje svojih nacionalnih institucija, pod bilo kojim okolnostima”.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je 24. aprila da je Specijalizovanim većima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, kao i drugih lica, čija imena tužilaštvo nije željelo da objavi.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Poslije tog saopštenja Specijalizovanog tužilaštva predsednik Kosova Hašim Tači otkazao je učešće na sastanku, koji je za 27. juni, bio zakazan u Bijeloj kući sa predstavnicima Beograda. Dan kasnije je učešće na sastanku otkazao i premijer Kosova Avdulah Hoti, nakon čega je taj susret otkazan.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG