Linkovi

Demokrate: Trumpov plan za imigrante "bezdušan"


Predsjednik SAD Donald Trump tokom govora o Stanju nacije
Predsjednik SAD Donald Trump tokom govora o Stanju nacije

Predsjednik Donald Trump posvetio je veliki dio svog govora o stanju nacije problemu imigracije i reformi koju želi da vidi.

Svoj plan, koji se sastoji iz četiri dijela, nazvao je „bezbjednim, modernim i zakonitim imigracionim sistemom“, dok su demokrate ocijenile Trumpov govor o imigraciji kao „uvrijedljiv“ i „bezdušan“.

Prvi dio plana podrazumijeva put do državljanstva za skoro dva miliona imigranata koji su u SAD dovedeni ilegalno, kao djeca. Skoro 800 hiljada bilo je zaštićeno programom DACA, koji im je omogućavao da žive i rade legalno.

Ali, Trump je prošle godine naložio okončanje tog programa i dao Kongresu rok do početka marta da donese permanentno rješenje za takozvane “sanjare”.

U obrazloženju željenih reformi, Trump je istakao da će se fokusirati na “interese američkih radnika i američkih porodica”.

Ta izjava je izazvala reakcije Trumpovih kritičara, uključujući liderku demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Nancy Pelosi, koja je na Twitteru napisala da su “sanjari takođe Amerikanci”.

Demokratski kongresmen Joe Kennedy​, koji je poslije Trumpa održao govor, podržao je mlade imigrante: “Vi ste dio naše priče, borićemo se za vas i nećemo vas napustiti.”

Trump je rekao da će zatražiti podršku i republikanaca i demokrata za imigracionu reformu.

Njegov plan uključuje i povećanje obezbjeđenja na granici, zid na granici sa Meksikom, okončanje lutrije za zelenu kartu i okončanje takozvane “lančane migracije”, odnosno mogućnost spajanja porodica samo u slučaju supružnika i maloljetne djece.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG