Linkovi

Trump ponovo prijeti zatvaranjem federalne vlade


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Predsjednik Donald Trump ponovo je zaprijetio da će zatvoriti federalnu vladu ako Kongres ne usvoji nove zakone o imigraciji koji su dio prijedloga budžeta, a rok za usvajanje tog prijedloga je kraj septembra.

"Ako ne uspijemo da osiguramo granicu poslije godina i godina razgovora koje smo vodili unutar SAD, neću imati problem da zatvrim federalnu vladu", rekao je Trump u ponedjeljak.

Trump je rekao da će "uvijek ostaviti prostor za pregovore" u vezi sa njegovim zahtjevom da se na granici sa Meksikom izgradi zid, što bi koštalo oko 25 milijardi dolara.

Predsjednik Tramp prijetio je u nedjelju na Twitteru da će zatvoriti vladu SAD ako Kongres ne odobri sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Američki lider tvrdi da opozicione demokrate treba da "glasaju za bezbjednost na granici koja uključuje i zid", a poziva i na druge promjene imigracionog sistema. Ipak, i neki republikanci su, zajedno sa demokratama, u prošlosti odbili da glasaju za imigracione prijedloge Donalda Trumpa.

Trump je na Twitteru pozvao SAD da "konačno usvoje sistem imigracije baziran na zasluzi" jer su "zemlji potrebni sjajni ljudi".

Tramp poziva na odobravanje sredstava za izgranju zida, koji je jedno od njegovih najvećih obećanja iz kampanje 2016. Zid bi koštao oko 20 milijardi dolara, ali je Kongres do sada odobrio samo 1,5 milijardi za obezbjeđivanje granice.

Trump je zaprijetio zatvaranjem vlade jer rezoluciji kojom je obezbjeđeno njeno finansiranje ističe rok krajem fiskalne godine - u septembru. Ipak, do sada se pokazalao da Kongres u posljednjem času, postigne dogovor o finansiranju federalne vlade.

Osim lobiranja za zid, Trump nastavlja da prijeti imigrantskim porodicama koje ilegalno dolaze u SAD iz Meksika. Tvrdi da će se suočiti sa posljedicama, čak iako budu došli sa djecom.

"Kongres mora da popravi NAJGLUPLJE I NAJGORE imigracione zakone na svijetu!", napisao je Trump. Nema naznaka da bi Kongres mogao da glasa o novim imigracionim zakonima, s obrizom na to da je Predstavnički dom na petonedjeljnoj ljetnjoj pauzi.

Trump je osudio "nesposobne demokrate koje žele otvorene granice i ne mare za zločine, ali imaju lažne medije na svojoj strani".

Zbog Trumpove politike "nulte tolerancije" prema ilegalnim imigrantima, oko 2.500 djece je bilo odvojeno od roditelja ilegalnih imigranata. Sud je odredio da sva djeca moraju biti vraćena roditeljima do 26. jula, ali je njih oko 700 i dalje u nadležnosti vlade iz različitih razloga.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG