Linkovi

Suđenje Hunteru Bidenu u vezi optužbi za posjedovanje oružja ulazi u završnu fazu


Hunter Biden
Hunter Biden

Krivično suđenje sinu predsjednika Joea Bidena ulazi u ponedjeljak svoju završnu fazu dok Odbrana pokušava da ospori tužiočev slučaj koji otkriva mračne trenutke prošlosti Huntera Bidena podstaknute drogom.

Advokati Huntera Bidena mogli bi pozvati još barem jednog svjedoka u nastavku procesa na saveznom sudu u Delawareu - prvo od dva suđenja s kojima se suočava usred očeve kampanje za reizbor. Nejasno je da li će tužioci pozivati svjedoke prije nego što slučaj ode na završne riječi, a potom i na porotu.

Hunter Biden je optužen za tri krivična djela koja su proizašla iz kupovine oružja u oktobru 2018, a koji je imao kod sebe oko 11 dana. Tužioci kažu da je lagao na obaveznom obrascu za kupovinu oružja rekavši da nije nezakonito koristio drogu ili da je ovisan o njoj.

Hunter Biden se izjasnio da nije kriv i optužio je Ministarstvo pravosuđa da je podložno političkom pritisku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i drugih republikanaca da pokrenu slučaj i razdvoje porezne optužbe nakon što je dogovor s tužiocima propao prošle godine. Hunter Biden je rekao da je „čist” od 2019. godine, ali su njegovi advokati rekli da se nije smatrao „ovisnikom„ kada je popunjavao formular.

Slučaj je stavio u centar pažnje turbulentno vrijeme u životu Huntera Bidena nakon smrti njegovog brata Beaua 2015. godine.

Prva dama Jill Biden gledala je kako se to odvija iz prvog reda sudnice. Predsjednik Biden je veći dio prošle sedmice boravio u Francuskoj, a ove sedmice ponovo ide u Evropu na sastanak lidera Grupe sedam u Italiji.

Borbe Huntera Bidena s ovisnošću o supstancama prije nego što se „očistio” prije više od pet godina su dobro dokumentirane. Ali Odbrana tvrdi da nema dokaza da je Hunter Biden zapravo koristio drogu u 11 dana koliko je posjedovao pištolj. Nedjeljama ranije je završio program rehabilitacije.

Porotnici su čuli emotivna i neukusna svjedočenja bivših romantičnih partnera Huntera Bidena i pročitali lične SMS poruke. Vidjeli su fotografije Huntera Bidena kako drži krek lulu i da je djelomično odjeven.

Njegova bivša supruga i dvije nekadašnje djevojke svjedočile su tužiocima o njegovom uobičajenom korištenju kreka i njihovim neuspjelim naporima da mu pomognu da sa tim prestane. Jedna žena, koja je Huntera Bidena upoznala 2017. godine u striptiz klubu u kojem je radila, opisala ga je kako puši krek svakih 20-ak minuta dok je boravila s njim u hotelu.

Hunter Biden nije zauzeo mjesto za svjedoke i nije jasno da li će. No, porotnici su ga čuli kako opširno opisuje svoj put u ovisnost kroz audio odlomke puštanih na sudu iz njegovih memoara iz 2021. godine „Beautiful Things”. Knjiga, napisana nakon što je prestao koristiti krek, pokriva period kada je imao pištolj, ali to ne spominje posebno.

Ključni tužilački svjedok je Beauova udovica, Hallie, koja je nakratko imala problematičnu vezu s Hunterom nakon što mu je brat umro od raka mozga. Ona je 23. oktobra 2018. pronašla nenapunjeni pištolj u Hunterovom kamionu, panično ga je bacila u kantu za smeće u prodavnici u Wilmingtonu, gdje ga je muškarac nehotice izvukao iz smeća.

„Nisam htjela da on sam sebe povrijedi, i nisam želela da moja djeca to pronađu i povrijede sebe”, rekla je Hallie Biden porotnicima.

Od trenutka kada se Hunter vratio u Delaware sa putovanja u Kaliforniju 2018. dok mu nije bacila pištolj, nije ga vidjela da se drogira, rekla je Hallie porotnicima. Taj vremenski period je uključivao dan kada je kupio oružje. No, porotnici su također vidjeli SMS poruke koje je Hunter poslao Hallie u oktobru 2018. u kojima je rekao da čeka dilera i da puši krek. Prva poruka je poslana dan nakon što je kupio pištolj. Druga je poslan sljedećeg dana.

Odbrana je sugerirala da je Hunter Biden pokušavao da preokrene svoj život u vrijeme kupovine oružja, nakon što je završio program detoksikacije i rehabilitacije krajem augusta 2018.

„Nema dokaza o istovremenoj upotrebi droga i posjedovanju oružja”, napisao je advokat Abbe Lowell dokumentima podnesenim sudu u petak.

Kći Huntera Bidena, Naomi, ispričala je porotnicima kako je posjetila svog oca dok je bio u rehabilitacijskom centru u Kaliforniji sedmicama prije nego što je kupio pištolj. Porotnicima je rekla da se činio „pun nade” i da se popravlja te mu je rekla da je ponosna na njega.

Odbrana u petak nije isključila pozivanje još jednog svjedoka, no nije bilo jasno tko bi to mogao biti. Hunterovi branioci ranije su rekli da planiraju pozvati kao svjedoka brata Joea Bidena, Jamesa.

Predsjednik Joe Biden rekao je prošle sedmice da će prihvatiti presudu porote i odbacio mogućnost pomilovanja svog sina. Prva dama Jill Biden bila je na sudu svakog dana prošle nedjelje da bi podržala Huntera, osim u četvrtak kada je bila sa predsjednikom u Francuskoj na događajima povodom godišnjice Dana D.

Hunter Biden se također suočava sa suđenjem zakazanom za septembar zbog optužbi za krivična djela u kojima se navodi da nije platio najmanje 1,4 miliona dolara poreza tokom četiri godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG