Linkovi

Hunter Biden se izjasnio da nije kriv po optužnici za utaju poreza


Hunter Biden sa svojim advokatom Abbeom Lowelom Kongresu, 10. januara 2024. (Foto: AP /Jose Luis Magana)
Hunter Biden sa svojim advokatom Abbeom Lowelom Kongresu, 10. januara 2024. (Foto: AP /Jose Luis Magana)

Sin predsjednika Joea Bidena, Hunter, izjasnio se pred federalnim sudom u Los Angelesu da nije kriv po optužbama za utaju poreza, koje su proistekle iz istrage njegovog poslovanja.

Poslovi Huntera Bidena su takođe predmet istrage za opoziv koju su pokrenuli republikanci u Predstavničkom domu protiv njegovog oca.

53-godišnji Hunter Biden je optužen da je izbegao da plati 1,4 miliona dolara poreza u periodu od 2016. do 2019, nakon što je potrošio milione dolara na drogu, poslovnu pratnju, egzotične automobile i drugu luksuznu robu. Ukoliko bude osuđen, mogao bi da provede do 17 godina u zatvoru.

"Nisam kriv", rekao je Hunter Biden na pitanje sudije kako se izjašnjava.

Suđenje je zakazano za 20. juni.

Bidenov advokat Abbi Lowel rekao je da je njegov klijent retroaktivno platio porez, te da je krivično gonjen samo zbog svog slavnog prezimena.

Predsjednikov sin, koji je javno govorio o svojim problemima sa drogom, nikada nije imao posao u Bijeloj kući niti učestvovao u kampanji svog oca.

Hunter Biden se također izjasnio da nije kriv u odvojenom federalnom slučaju u Delawareu, gdje je optužen da je lagao u vezi sa upotrebom droge u vrijeme kada je kupio pištolj. Ta optužba nosi 10 godina zatvorske kazne ako bude proglašen krivim.

Oba slučaja je podigao federalni tužilac David Weiss, koji istražuje Huntera Bidena od 2019. godine, a prošle godine je dobio viši status specijalnog tužioca. Federalni sudija je prošlog ljeta odbacio prijedlog o nagodbi kojom bi se izgbjeglo suđenje. Sekretarijat za pravosuđe navodi da je istraga protiv Huntera Bidena u toku.

Za to vrijeme, Predstavnički dom mogao bi da Huntera Bidena kazni zbog nepoštovanja Kongresa pošto je odbio da svjedoči iza zatvorenih vrata u istrazi za opoziv Joea Bidena. To bi moglo da dovede do novih krivičnih optužbi.

Predsjednik Biden i njegov sin Hinter na aerodromu nacionalne garde u New Yorku, 4. februara 2023. (Foto: AFP/Andrew Caballero Reynolds)
Predsjednik Biden i njegov sin Hinter na aerodromu nacionalne garde u New Yorku, 4. februara 2023. (Foto: AFP/Andrew Caballero Reynolds)

Hunter Bajden je ponudio da javno svjedoči u istrazi, ali su kongresmeni to odbili. Izazvao je pometnju na Capitol Hillu u srijedu kada se neočekivano pojavio na pretresu u Predstavničkom domu gdje su zakonodavci razmtrali da li će ga optužiti za nepoštovanje Kongresa.

Republikanski istražitelji su se fokusirali na poslovanje Huntera Bidena u Ukrajini i Kini, u vreme dok je njegov otac bio potpredsjednik od 2009. do 2017. Do sada se nisu pojavili bilo kakvi dokazi da je Joe Biden prekršio zakon, iako je istraga ponovo skrenula pažnju na Hunterovu borbu sa zavisnošću.

U slučaju utaje poreza, tužioci su naveli da je u periodu između 2016. i 2019. zaradio više od 7 miliona dolara, uključujući 2,3 miliona dolara dok je bio u upravnom odboru Burizme, ukrajinskog industrijskog konglomerata. Također je bio u upravnom odboru kineske energetske kompanije CEFC.

Anketa koju su sproveli Reuters i Ipsos, objavljena u srijedu, pokazala je da 44% Amerikanaca misli da su optužnice protiv Huntera Bidena politički motivisane, dok 33% nije. U isto vrijeme, 56% smatra da on od tužilaca dobija povlašten tretman.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG