Linkovi

Počinje odabir porote u federalnom postupku protiv sina predsjednika Joea Bidena


Hunter Biden, u sredini, napušta katoličku crkvu St. Edmonda u Rehoboth Beachu, Delaware, 1. juna 2024.
Hunter Biden, u sredini, napušta katoličku crkvu St. Edmonda u Rehoboth Beachu, Delaware, 1. juna 2024.

Odabir porote počinje u ponedjeljak u federalnom slučaju protiv sina predsjednika Joea Bidena Huntera nakon propasti sporazuma s tužiocima koji bi izbjegao spektakl suđenja tako blizu izbora 2024.

Hunter Biden, koji je proveo vikend sa svojim ocem, optužen je u Delawareu za tri krivična djela koja su proizašla iz kupovine vatrenog oružja 2018. godine kada je, prema njegovim memoarima, bio u muci ovisnosti o kreku.

Optužen je da je lagao trgovca oružjem sa saveznom licencom, da je lažno iznio tvrdnju o aplikaciji koja se koristila za provjeru podnosilaca zahtjeva za vatreno oružje kada je rekao da nije korisnik droge i da je ilegalno držao oružje 11 dana.

On se izjasnio da nije kriv i tvrdi da je nepravedno na meti Ministarstva pravde, nakon što su republikanci osudili sada nevažeći sporazum kao poseban tretman za sina demokratskog predsjednika.

Suđenje dolazi samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump, pretpostavljeni predsjednički kandidat republikanaca 2024., osuđen za 34 krivična djela u New Yorku. Porota je bivšeg predsjednika proglasila krivim za plan da se prikrije tajna isplata porno glumici kako bi zaustavio štetu u njegovoj predsjedničkoj kampanji 2016. godine.

Ova dva krivična predmeta nisu povezana, ali njihova blizina naglašava kako je sudnica za krivična djela zauzela centralno mjesto tokom kampanje 2024.

Hunter Biden se također u septembru u Kaliforniji suočava sa odvojenim suđenje, zbog optužbi da nije platio porez od 1,4 miliona dolara. Oba slučaja su trebala biti riješena dogovorom s tužiocima prošlog jula, što je bila kulminacija višegodišnje istrage o njegovim poslovima.

Ali sutkinja Maryellen Noreika dovela je u pitanje neke neobične aspekte sporazuma, koji su uključivali predloženo potvrdno izjašnjavanje o krivici za prekršaje kako bi se razriješili porezni zločini i sporazum o preusmjeravanju na optužbu za oružje.

Advokati su se prepirali oko sporazuma, nisu mogli doći do rješenja, a posao je propao. Državni tužilac Merrick Garland je potom u avgustu imenovao glavnog istražitelja za specijalnog branioca, a mjesec dana kasnije optužen je Hunter Biden.

Ovo suđenje nije u vezi sa spoljnim poslovima Huntera Bidena – koje su republikanci iskoristili bez dokaza da bi pokušali da oslikaju porodicu Biden kao korumpiranu. Ali otkrit će neke od najmračnijih trenutaka Huntera Bidena i staviti ih na vidjelo.

Predsjednikovi saveznici su zabrinuti zbog danka koji bi suđenje moglo uzeti starijem Bidenu, koji je dugo bio zabrinut za dobrobit i trezvenost svog jedinog živog sina i koji sada mora gledati kako se te bolne greške iz prošlosti javno ispituju.

On je takođe zaštitnički nastrojen: Hunter Biden je bio sa svojim ocem cijeli vikend prije nego što je slučaj počeo, vozio je bicikl sa svojim tatom i zajedno odlazio u crkvu.

Predsjednik Biden, koji je promijenio planove u posljednjem trenutku, preselio se iz svoje kuće u Rehoboth Beachu u svoju kuću u Wilmingtonu u nedjelju navečer. Ukrcavanje u helikopter u nedjelju bio je jedini put da je predsjednik viđen u javnosti bez sina cijeli vikend.

Saveznici su takođe zabrinuti da bi suđenje moglo da ometa pažnju jer predsjednik pokušava da vodi kampanju pod anemičnim brojevima anketa i dok se priprema za predstojeću predsjedničku debatu dok traje postupak.

Tužioci se nadaju da će pokazati da je Hunter Biden bio u stanju ovisnosti kada je kupio pištolj i stoga je lagao na formularima. Rekli su da planiraju da koriste kao dokaz njegove objavljene memoare, a mogu da uvedu i sadržaj sa laptopa koji je ostavio u radionici u Delaveru i nikada nije vraćen. Sadržaj je stigao do republikanaca 2020. i javno je procurio, otkrivajući neugodne i lične fotografije na kojima je često gol i drogira se i poruke u kojima dilere pita o rezultatima.

Sudija će postaviti grupi potencijalnih porotnika niz pitanja kako bi utvrdio da li mogu nepristrasno raditi u poroti, uključujući da li su donirali za političke kampanje ili se kandidirali za političku funkciju. Pitat će ih da li ih stavovi o predsjedničkoj kampanji 2024. sprječavaju da budu nepristrasni.

Ona će takođe pitati da li potencijalni porotnici vjeruju da se Huntera Bidena goni zato što je njegov otac predsjednik. Također, pitat će o kupovini vatrenog oružja i problemima ovisnosti, uključujući: "Da li vjerujete da neko ko je ovisnik od droge ne treba biti optužen za zločin?"

Slučaj protiv Huntera Bidena potiče iz perioda kada je, po sopstvenom javnom priznanju, bio ovisan o kreku. Njegov pad u drogu i alkohol uslijedio je nakon smrti njegovog brata Beaua Bidena od raka 2015. godine. On je u oktobru 2018. godine kupio i posjedovao pištolj 11 dana i na obrascu za kupovinu oružja naveo da ne koristi drogu.

Hunter Biden se izjasnio da nije kriv u oba slučaja, a njegovi advokati su nagovijestili da bi mogli tvrditi da on sebe nije vidio kao ovisnika kada tužioci kažu da je označio "ne" na pitanje na obrascu. Takođe će napasti kredibilitet vlasnika prodavnice oružja.

U međuvremenu, tužioci takođe planiraju da kao svjedoke pozovu bivšu suprugu Huntera Bidena i udovicu njegovog brata, Hali, sa kojom je stupio u ljubavne veze.

Ako bi bio osuđen, mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do 25 godina, iako se prvostupnici ne približavaju maksimumu i nije jasno da li će mu sudija dati vrijeme iza rešetaka.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG