Linkovi

Vijesti

Sudija: Bolton može da objavi knjigu

John Bolton (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Federalni sudija saopštio je da bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost John može da nastavi sa objavljivanjem knjige, i pored napora Trumpove administracije da se to obustavi, zbog zabrinutosti da bi mogle da budu objelodanjene povjerljive informacije.

Odluka sudije Royce Lamberth​ je pobejda za Boltona u sudskom procesu koji je se tiče Prvog amandmana i brige oko nacionalne bezbjednosti. Sudija je takođe istakao da se Bolton "kockao sa nacionalnom bezbjednošću Sjedinjenih Država" kada nije završio provjeru još neobjavljenog teksta knjige, čiji je cilj spriječavanje vladinih zvaničnika da odaju strogo čuvane tajne u memoarima.

Odluka suda otvara put za veću čitalačku publiku u izbornoj godini i za tiraž memoara, koji treba da budu objavljeni u utorak, a prikazuju ne baš laskavu sliku predsjednika Donalda Trumpa i negovu spoljnu politiku u turbulentnih godinu i po dana, koliko je Bolton proveo u Bijeloj kući.

Ipak, Lambert je zamjerio postupke Boltona u samom načinu objavljivanja knjige. Bolton je odlučio da "objavi knjigu iako nije obezbjedio dozvolu nacionalnih bezbjednosnih vlasti" i vjerovatno je da je učinio nepopravljivu štetu za nacionalnu bezbjednost, naveo je Lamberth.

Međutim, pošto je 200 hiljada kopija knjige već distribuirano knjižarama širom zemlje, pokušaj da se izdavanje knjige obustavi, bio bi besmislen.

"Bilo ko ko nabavi knjigu, može da objavi sadržaj sa dometom većim od lokalnog kafića, a sa stotinama hiljada kopija širom svijeta, od kojih su mnoge u redakcijama, šteta je već učinjena. Nema povratka na status kvo", naveo je Lamberth.

See all News Updates of the Day

Američka i ruska mornarica različito o incidentu u Japanskom moru

General pukovnik Kevin Šnajder, komandant američkih snaga u Japanu i general Kodži Jamazaki, načelnik združenog generalštaba oružanih snaga Japana, južno od Japana, 26. oktobra 2020. (Foto: Reuters)

Američka mornarica saopštila je da je jedan od njenih ratnih brodova sproveo operaciju obezbjeđivanja slobode plovidbe u Japanskom moru, što je bio rijedak slučaj da se ospore ruske teritorijalne pretenzije na te vode. 

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je, reagujući na američku operaciju, jedan od ruskih vojnih brodova "zaustavio" razarač USS Džon Mekejn, prijeteći da će brod biti udaren kako bi se potisnuo iz spornih voda u blizini zaliva Petra Velikog. Rusija tvrdi da je američki brod ušao dva kilometra iza morske granice, u ruske teritorijalne vode.

“Saopštenje Ruske Federacije o ovoj misiji nije tačno. USS Džon Mekejn nije 'protjeran' sa teritorije bilo koje zemlje", saopštila je američka mornarica, navodeći da je operacija sprovedena u međunarodnim vodama, "u skladu sa međunarodnim zakonom".

Američki razarač USS Džon S. Mekejn (arhivska fotografija)
Američki razarač USS Džon S. Mekejn (arhivska fotografija)

Spor traje od 1984. godine, kada je Sovjetski Savez proglasio zaliv Petra Velikog svojom teritorijom, što je nastavila da čini i Rusija.

“Ova operacija pokazuje našu riješenost da podržavamo slobodu plovidbe i zakonitu upotrebu mora iz principa. SAD nikada neće pristati na zastrašivanje ili biti primorane da prihvate nelegitimno polaganje prava na međunarodne vode, kao što to radi Ruska Federacija", dodaje se u saopštenju mornarice.

Prema podacima mornarice, prethodni slučaj da je neki američki brod plovio kod Zaliva Petra Velikog bio je u decembru 2018. Prije toga, posljednja američka operacija slobodne plovidbe u tom području se odigrala 1987.

SAD često vrše operacije slobodne plovidbe u zapadnom Pacifiku da bi osporile teritorijalne pretenzije nekoliko zemalja, uključujući i Kinu, i podržavale slobodan prolaz između međunarodnih voda.

Razarač USS Džon Mekejn se 2017. godine sudario sa jednim tankerom, pri čemu je poginulo deset mornara.

Rekord na njujorškoj berzi - Dow Jones prvi put dostigao 30.000

Industrijski prosjek Daw Jones dostigao je rekodno visok nivo zbog nada u vakcinu protiv koronavirusa i post-izbornu stabilnost (Foto: STRF/STAR MAX/IPx 2020)

Industrijski prosek Dow Jones u utorak je prvi put do sada je dostigao 30.000 poena, zahvaljujući pozitivnom raspoloženju investitora u pogledu razvoja vakcine i vijesti da je počeo proces prenosa vlasti na novoizabranog predsjednika Joe Bidena. 

Dow je sredinom dana porastao za 1,4 odsto dok je indeks S&P 500, koji ima daleko veći uticaj na penzione račune od Dowa, porastao za 1,3%. Nasdaq, koga čine dionice tehnoloških kompanija, skočio je za 1 odsto.

Predsjednik Donald Trump na Twitteru je čestitao "svima" na tom rekordu, iako analitičari rast berze djelimično pripisuju vijesti da je njegov nasljednik Biden izabrao Dženet Jelen, uglednu bivšu predsjednicu Federalnih rezervi, za svoju sekretarku za finansije.

Govoreći u Bijeloj kući Trump je rekao:

"Želim da svima čestitam. Industrijski prosjek Dow Jones je upravo dostigao 30.000, što je najviše u istoriji. To je sveta brojka - 30.000. Niko nije mislio da će to ikada doživjeti."

Dow je dostigao vrijednost veću od 30.000 poena u trenutku sve jačeg optimizma da će razvoj vakcina za koronavirus omougućiti vladama da popuste restrikcije koje su oslabile američku i druge ekonomije.

Farmaceutske kompanije Astra Zeneca, Pfizer i Moderna su nedavno objavile dobre rezultate svojih testiranja svojih vakcina.

Pored toga, američka Uprava za opšte usluge u ponedjeljak je konstatovala da je Biden po svemu sudeći pobjednik predsjedničkih izbora 3. novembra. Time se Bidenu omogućava da koordiniše sa federalnim agencijama svoje planove da preuzme kontrolu nad Bijelom kućom 20. januara, uprkos pokušajima predsjednika Donalda Trumpa da poništi izborni rezultat.

Pensilvanija i Nevada formalno potvrdile Bidenovu pobjedu

ARHIVA - Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden, (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Pensilvanija je potvrdila rezultate predsjedničkih izbora, održane 3. novembra, čime je okončala proces proglašenja demokrate Joe Bidena za pobjednika u toj državi, saopštio je u utorak guverner Tom Vulf.

"Državni sekretarijat danas je potvrdio rezultate izbora u Pensilvaniji za predsjednika i potpredsjednicu Sjedinjenih Država. Kao što federalni zakon nalaže, potpisao sam Potvrdu o izboru elektora koji će glasati za Joe Bidena i Kamalu Harris", tvitovao je Vulf.

To znači da će 20 elektorskih glasova, koliko pripada Pensilvaniji, zvanično biti dodijeljeno Bidenu. Ta grupa elektora je mješavina izabranih demokrata, stranačkih aktivista i dugogodišnjih Bidenovih pristalica, a sastaće se u državnoj skupštini 14. decembra.

Među njima je predsjednica Demokratske partije u Pensilvaniji, Nensi Paton Mils, koja je izrazila zadovoljstvo što je Pensilvanija "država koja je omogućila Bidenu da pobijedi."

Pobjeda Bidena u toj državi dala mu je 20 elektorskih glasova čime je prešao prag od 270 glasova potrebnih za pobjedu, što je navelo AP da ga proglasi novoizabranim predsjednikom četiri dana poslije izbora. Biden je ukupno prikupio 306 elektorskih glasova naspram Trumpovih 232.

Konačni odnos snaga u broju elektorskih glasova na predsedničkim izborima u SAD 2020: Džo Bajden 306, Donald Tramp 232
Konačni odnos snaga u broju elektorskih glasova na predsedničkim izborima u SAD 2020: Džo Bajden 306, Donald Tramp 232

Prema rezultatima iz Pensilvanije, Biden i Harirs imaju 3,46 miliona glasova, Trump i potpredsjednik Mike Pence imaju 3,38 miliona a libertarijanka Džo Džorgensen ima 79.000 glasova.

Demokratska državna sekretarka Keti Bukvar objavila je saopštenje u kome je državne izborne zvaničnike i radnike na biralištima nazvala "pravim herojima naše demokratije."

Pensilvanija je bila u centru Trumpovog neuspješnog pravnog pokušaja da poništi izborne rezultate a njegovi advokati su osporavali pravila brojanja glasova i izborne procedure pojedinačnih okruga. Federalni sudija u subotu je zadao udarac Trumpovoj kampanji odbacujući tužbu za koju je rekao da joj "nedostaju dokazi i nudi nategnute pravne argumente bez vrijednosti, i spekulativne optužbe."

U Nevadi, Vrhovni sud ozvaničio je u utorak Bidenovu pobjedu u toj državi, nakon što je odobrio konačne rezultate izbora. Biden je u Nevadi osvojio 6 glasova elektora, koji će se sastati 14. decembra u prijestonici Karson Sitiju.

Prethodno su, u ponedjeljak, izborni zvaničnici Mičigena potvrdili Bidenovu pobjedu na predsjedničkim izborima u toj američkoj državi.

U ponedeljak je i formalno počeo proces prenosa vlasti na buduću Bidenovu administraciju, nakon što je Uprava za opšte poslove, agencija američke Vlade zadužena za taj proces, konstatovala da je Biden očigledni pobjednik predsedničkih izbora.

Aktuelni predsjednik Donald Trump dao je zeleno svjetlo za koordinaciju Bidenovog tima i federalnih agencija uoči inauguracije 20. januara, ali i dalje odbija da prizna poraz i obećava da će nastaviti da se bori.

Američke države imaju rok do 8. decembra da potvrde rezultate izbora, nakon čega će 14. decembra glasati Elektorski koledž. Rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobjednika predsjedničkih izbora.

Univerziteti u SAD se zatvaraju zbog sve većeg broja oboljelih

Studenti na Univerzitetu Ilinoisa

Kako se približava jedan od najvećih praznika u Americi - Dan zahvalnosti - sve više koledža i univerziteta zatvara svoje kampuse zbog konstantnog rasta broja zaraženih koronavirusom širom SAD.

Na proljeće, većina univerziteta je prešla na online nastavu. Studija univerziteta Džordž Mejson pokazala je da su tri četvrtine od 575 koledža nastavu prebacili na online i zatvorili kampuse.

"Proljetni raspust je bio idealna prilika da tranzicija prođe što bezbolnije", rekao je Majkl fon Friken sa univerziteta Džordž Mejson koji je radio na studiji. "Stigli smo do tačke u kojoj će univerziteti možda morati da se zatvore na duže, a sve je više pitanje balansiranja između finansija i bezbjednosti studenata".

U proteklim nedjeljama, mnogi univerziteti su zbog naglog skoka u broju oboljelih obustavili nastavu uživo, a među njima su Braun sa Roud Ajlenda, Univerzitet sjevernog Mičigena, Univerzitet Merilenda, Sirakuza u Njujorku, Univerzitet Pensilvanije.

Sa univerziteta Braun je saopšteno da je uočen porast broja pozitivnih na Kovid 19 među studentima i profesorima.

Od početka pandemije, registrovano je više od 321 hiljade zaraženih u kampusima, i 80 umrlih, prema podacima New York Timesa.

EU: 'Novi početak' za odnose EU i SAD

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a press conference at an EU summit in Brussels, Oct. 2, 2020.

Šefica Evropske komisije (EK) Ursula van der Leyen i predsednik Evropskog savjeta Charles Michel pozdravili su "novi početak" boljih odnosa između Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država nakon telefonskog razgovora sa novoizabranim predsjednikom SAD-a Joe Bidenom, javlja Euronews.

Van der Leyen je rekla da je Bidenu tokom telefonskog razgovora 24. novembra čestitala na pobjedi na predsjedničkim izborima.

"Ovo je novi početak za globalno partnerstvo EU i SAD-a", napisala je predsjednica EK na Twitteru, dodajući da "bliska saradnja jakih EU i SAD može da doprinese oblikovanju globalne agende zasnovane na saradnji, multilateralizmu, solidarnosti i zajedničkim vrijednostima".

Telefonski razgovor je obavljen nakon što je trenutna američka administracija počela proces tranzicije i priznala Bidena kao izabranog predsjednika SAD, što se desilo 21 dan nakon izbora.

Biden je već razgovarao sa nekoliko lidera zemalja EU među kojima su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel. U ovim razgovorima je rečeno da se planira raditi na "zajedničkim prioritetima" i "globalnim izazovima" sa novm američkom administracijom kao što su klimatske promjene.

Odnosi Brisela i Washingtona su se pogoršali nakon što je predsjednik Donald Trump, između ostalog, povukao SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama

Učitajte još

XS
SM
MD
LG