Linkovi

Sudija: Bolton može da objavi knjigu


John Bolton (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
John Bolton (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Federalni sudija saopštio je da bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost John može da nastavi sa objavljivanjem knjige, i pored napora Trumpove administracije da se to obustavi, zbog zabrinutosti da bi mogle da budu objelodanjene povjerljive informacije.

Odluka sudije Royce Lamberth​ je pobejda za Boltona u sudskom procesu koji je se tiče Prvog amandmana i brige oko nacionalne bezbjednosti. Sudija je takođe istakao da se Bolton "kockao sa nacionalnom bezbjednošću Sjedinjenih Država" kada nije završio provjeru još neobjavljenog teksta knjige, čiji je cilj spriječavanje vladinih zvaničnika da odaju strogo čuvane tajne u memoarima.

Odluka suda otvara put za veću čitalačku publiku u izbornoj godini i za tiraž memoara, koji treba da budu objavljeni u utorak, a prikazuju ne baš laskavu sliku predsjednika Donalda Trumpa i negovu spoljnu politiku u turbulentnih godinu i po dana, koliko je Bolton proveo u Bijeloj kući.

Ipak, Lambert je zamjerio postupke Boltona u samom načinu objavljivanja knjige. Bolton je odlučio da "objavi knjigu iako nije obezbjedio dozvolu nacionalnih bezbjednosnih vlasti" i vjerovatno je da je učinio nepopravljivu štetu za nacionalnu bezbjednost, naveo je Lamberth.

Međutim, pošto je 200 hiljada kopija knjige već distribuirano knjižarama širom zemlje, pokušaj da se izdavanje knjige obustavi, bio bi besmislen.

"Bilo ko ko nabavi knjigu, može da objavi sadržaj sa dometom većim od lokalnog kafića, a sa stotinama hiljada kopija širom svijeta, od kojih su mnoge u redakcijama, šteta je već učinjena. Nema povratka na status kvo", naveo je Lamberth.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG