Linkovi

Donald Trump napao Johna Boltona zbog knjige


Donald Trump i John Bolton u maju 2018.
Donald Trump i John Bolton u maju 2018.

Američki predsjednik Donald Trump osuo je paljbu na svog bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona, nakon što je Bolton u svojoj novoj knjizi nazvao američkog lidera "nepredvidivim" i "užasno neobaviještenim" vrhovnim komandantom. 

Trump je u nizu komentara na društvenoj mreži Twitter, nazvao Boltonovu knjigu "kompilacijom laži i izmišljenih priča, sve sa namjerom da ja izgledam loše. Mnoge sumanute izjave je pripisao meni, a nikad ih nisam izgovorio. Samo pokušava da se sveti jer sam ga otpustio kao bolesnog psa, što i jeste".

Američki lider nazvao je Boltona "nesretnom dosadnom budalom koja je samo željela da ide u rat. Nikad nije imao pojma, bio je ignorisan, i na kraju srećno otpušten. Kakav glupak!"

Trump ne priznaje nikakve loše korake u svom mandatu dugom tri i po godine. Tweetovao je da je u jednom momentu na početku Boltonove službe u Bijeloj kući od 17 mjeseci 2018. i prošle godine, "trebalo odmah i tada da ga otpusti".

Rekao je da je Bolton "glupo" komentarisao američki stav o budućnosti Sjeverne Koreje u emisiji na televiziji, što je zakomplikovalo Trumpove potencijalne pregovore sa dikatorom iz Pjongjanga, Kim Jong Unom.

Zahtjev za sudskom zabranom

Bijela kuća traži da sud zabrani objavljivanje knjige Boltona od 577 strana "Soba gdje se sve događalo: Memoari iz Bijele kuće", najavljene za sljedeću nedjelju, tvrdeći da sadrži povjerljive informacije o nacionalnoj bezbjednosti, koje bi trebalo da ostanu tajna, iako je nekoliko američkih medija nabavilo kopiju knjige i počelo od srijede da objavljuje ekskluzivne priče o Boltonovim navodima.

Portparolka Bijele kuće rekla je u četvrtak da je Boltonova odluka da nastavi objavljivanje knjige "apsolutno grozna" i "jeziva".

Odbila je kao neistinu ono što je možda najoštrija Boltonova optužba, da je Trump na samitu G20 tražio od kineskog lidera Xi Jingpinga u junu 2019, pomoć da ponovo pobijedi na izborima i osvoji drugi mandat u novembru.

Donald Trump i Xi Jinping
Donald Trump i Xi Jinping

Boltonove tvrdnje

Bolton, koji je plaćen unaprijed dva miliona dolara za knjigu, rekao je da je Trump pitao Xija da poveća kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda, kako bi ojačao podršku ruralnih saveznih država.

Bolton je naveo da je Trump "iznenada preokrenuo tok razgovora na predstojeće američke predsjedničke izbore, aludirajući na ekonomski potencijal Kine na kampanje koje su u toku, tražeći od Xija da mu obezbjedi pobjedu. Istakao je važnost farmera i veću prodaju soje i brašna Kinezima u ishodu izbora. Htio sam da objavim tačan citat Trumpovih riječi, ali oni koji su u vladi vidjeli knjigu, su odlučili drugačije".

Prema Boltonovim tvrdnjama, Trumpov demokratski protivnik na novembarskim izborima, bivši potpredsjednik Joe Biden optužio je američkog lidera da je spreman da "trguje našim najpažljivije čuvanim demokratskim vrijednostima u zamjenu za prazna obećanja o nepouzdanom dogovoru kojim bi se izvukao iz svog katastrofalnog rata taksama koji je učinio mnogo štete našim farmerima, proizvođačima i potrošačima".

"Ako su ove tvrdnje tačne, to nije samo neprimjereno moralno, to je kršenje svete dužnosti koju Donald Trump ima prema američkom narodu, da štiti američke interese i brani naše vrijednosti" naveo je Biden u izjavi.

Na osnovu razgovora sa Trumpom i toga što ga je posmatrao na sastancima, Bolton tvrdi da je Trump mislio da je Finska dio Rusije i nije bio svjestan toga da Britanija posjeduje nuklearno oružje.

Bolton navodi da mu je državni sekretar Mike Pompeo prenio poruku u kojoj potcjenjuje Trumpa vulgarnim riječima u sred razgovora sa liderom Sjeverne Koreje, tokom njihovog samita 2018. godine u Singapuru.

Bolton kaže da je Trump "nagađao motive ljudi, vidio zavjere i sve vrijeme bio zapanjujuće neobaviješten o tome kako se vodi Bijela kuća, a kamoli federalna vlada". Bolton tvrdi da je Trump uvek slijedio "lični osjećaj" i prilike da bude "TV ličnost iz realiji šou programa".

Kritike demokrata

Pored napada Trumpa u vezi sa knjigom, Bolton se našao na meti kritika kongresmena Adama Schiffa, koji je uspješno vodio pokušaj demokrata u Predstavničkom domu da smijene Trumpa prošle godine zbog njegovih odnosa sa Ukrajinom, iako je Senat oslobodio Trumpa optužbi u februaru.

Schiff je tweetovao da su saradnici Boltona pozvani da svjedoče o Trumpovim postupcima u istrazi u procesu impičmenta prošle godine i da su pristali.

"Imali su mnogo da izgube i pokazali su pravu hrabrost. Kada je Bolton pozvan, odbio je i rekao da će podnijeti tužbu ako se donese sudski nalog", naveo je Schiff.

"Umjesto toga, čuvao je to za knjigu. On možda jeste pisac, ali nije patriota", navodi Schiff.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG