Linkovi

SAD tuže Boltona zbog nove knjige o dešavanjima u Bijeloj kući


Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući John Bolton
Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući John Bolton

SAD su tužile bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Johna Boltona i traže da se obustavi objavljivanje njegove nove knjige o Bijeloj kući za koju adminsitracija tvrdi da sadrži povjerljive informacije i da bi ugrozila nacionalnu bezbjednost.

Tužba je podnijeta dan nakon što je predsjednik SAD Donald Trump ocijenio da će Bolton objavljivanjem knjige prekršiti zakon, piše Reuters.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće utvrdio je da radna verzija Boltonove knjige sadrži pasuse sa povjerljivim informacijama o nacionalnoj bezbjednsosti. Prema navodima iz tužbe, objavlijvanje knjige bi nanijelo "nepopravljivu štetu" nacionalnoj bezbednosti SAD.

Trump je otpustio Boltona u septembru 2019. godine, poslije 17 mjeseci službe na mjestu savejtnika za nacionalnu bezbjednost.

Američki predsjednik je povodom objavljvanja knjige rekao da Bolton zna da je iznio povjerljlive informacije, kao i da nije prošao kroz cijeli proces obavezan za sve bivše zaposlene u administraciji koji imaju pristup osjetljivim informacijama, a žele da objave knjigu.

Sekretar za pravosuđe William Barr kazao je da sekretarijat nastoji da Bolton završi taj proces i obriše sve osjetljive podatke.

Boltonov advokat Charles Coope​ najavio je odgovor na tužbu.

Knjiga "Soba gdje se sve događalo: Memoari iz Bijele kuće" treba da bude objavljena 23. juna.

Izdavačka kuća "Simon and Schuster​" saopštila je da Bijela kuća želi da zaustavi objavljivanje knjige "jer djeluje da ne govori najljepše o predsjedniku", kao i da je Bolton u potpunosti sarađivao sa Savjetom za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće u procesu prije izdavanja knjige.

Ova knjiga daje uvid u, kako je saopštio izdavač, "Trumpovo nedosljedno i haotično donošenje odluka".

XS
SM
MD
LG