Linkovi

Bolton: Trump tražio pomoć od predsjednika Kine za izbore


Former national security adviser John Bolton takes part in a discussion on global leadership at Vanderbilt University Wednesday, Feb. 19, 2020, in Nashville, Tenn. (AP Photo/Mark Humphrey)
Former national security adviser John Bolton takes part in a discussion on global leadership at Vanderbilt University Wednesday, Feb. 19, 2020, in Nashville, Tenn. (AP Photo/Mark Humphrey)

U nizu optužbi, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa, John Bolton, izjavio je da je Trump tražio od kineskog predsjednika Xija Jinpinga da mu pomogne da ponovno pobijedi na izborima na sastanku iza zatvorenih vrata 2019

Bolton, kojeg je Trump smijenio u septembru2019. godine nakon 17 mjeseci u Bijeloj kući, optužuje predsjednika da je želio zaustaviti istrage kako bi "učinio ličnu uslugu diktatorima koji mu se sviđaju", piše u ulomcima Boltonove knjige u New York Timesu.

Bijela kuća zasad nije komentarisala te navode.

Optužbe su dio knjige čije štampanje američka vlada pokušava zaustaviti tužbom, tvrdeći da sadrži povjerljive podatke i da će naštetiti nacionalnoj sigurnosti.

Ulomci iz knjige The Room Where It Happened: A White House Memoir objavljeni su u Wall Street Journalu, New York Timesu i Washington Postu.

Cijela knjiga trebala bi biti objavljena 23. juna.

Boltonove optužbe daju dodatni materijal Trumpovim kritičarima uoči predsjedničkih izbora 3. novembra, uključujući bilješke sa zatvorenih sastanaka Trumpa i Xija.

"Trump je tada, što je nevjerovatno, okrenuo razgovor na temu nadolazećih američkih predsjedničkih izbora i aludirajući na ekonomsku moć Kine molio Xija da mu pomogne da pobijedi", napisao je Bolton.

"Naglasio je da su za ishod izbora važni farmeri i to da Kina kupi što više soje i pšenice", dodao je.

Bolton takođe tvrdi da je Trump rekao kako bi napad na Venecuelu bio "cool" i da je ta zemlja "u stvari dio SAD-a".

Američka vlada je više puta javno rekla da ne misli koristiti silu kako bi svrgnula venecuelanskog predsjednika, socijalistu Nicolasa Madura.

XS
SM
MD
LG