Linkovi

Strah od trke u nuklearnom naoružavanju poslije ruske odluke o sporazumu START


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Postoji strah od nove globalne trke u nuklearnom naoružanju nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin ove nedjelje najavio da će suspendovati učešće zemlje sporazumu Novi START, koji ograničava broj bojevih glava koje su razmještale Rusija i Sjedinjene Države.

Sporazum, zvanično poznat kao Novi sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, potpisali su u Pragu 2010. tadašnji predsjednik SAD Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev. To je posljednji preostali nuklearni sporazum između SAD i Rusije.

Putin je u utorak najavio da suspenduje učešće Rusije, rekavši da je sporazum "apsurdan" u vrijeme kada NATO pomaže Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga. On je rekao da je naredio stavljanje ruskog kopnenog nuklearnog oružja u stanje borbene gotovosti.

U televizijskom govoru u četvrtak, uoči godišnjice njegove invazije na Ukrajinu, Putin je obećao dalja ulaganja u ruske nuklearne snage.

"Povećaćemo pažnju jačanju nuklearne trojke (na kopnu, moru i vazduhu)", rekao je Putin. "Nastavićemo masovnu proizvodnju vazdušnih hipersoničnih sistema Kindžal i započećemo masovne isporuke hipersoničnih raketa Cirkon na moru".

Neposredan uticaj je malo verovatan, kaže ekspert

Međutim, malo je vjerovatno da će obustavljanje nuklearnog sporazuma od strane Moskve imati trenutni uticaj, rekao je politikolog Ian Hurd sa Northwestern univerziteta.

"Novi sporazum START je osmišljen da ogranični broj nuklearnih bojevih glava koje svaka strana može da ima. Svakako je trebalo da istekne, tako da kraj ugovora neće mnogo promijeniti suštinu vojnih odnosa između njih dvije (zemlje)", rekao je Hurd za AP. "Ali moglo bi biti simbolično da ruska strana koristi nuklearno oružje za eskalaciju političkih nesuglasica koje danas ima u svijetu".

Rusija i SAD zajedno posjeduju više od 90 odsto svjetskog nuklearnog oružja. Novi START ograničava dvije zemlje na 1.550 bojevih glava pojedinačno i dozvoljava svakoj da vrši inspekcije nuklearnih postrojenja druge zemlje do 18 puta godišnje.

Inspekcije su zaustavljene prije tri godine zbog pandemije Covida 19 i nisu nastavljene, za šta Washington krivi Moskvu.

"Jedini tračak nade je da se Rusija nije povukla iz sporazuma, već je suspendovala svoje učešće", rekla je Jane Kinninmon, direktorica za politiku i uticaj u Evropskoj mreži lidera.

"I zapravo, kada je ovaj sporazum produžen kada je Joe Biden stupio na dužnost, Rusija je bila ta koja je pokušavala da podstakne SAD da obnove ugovor", rekla je ona. "To je u interesu obje zemlje jer ograničava trku u nuklearnom naoružanju. I na kraju, SAD mogu da nadmaše Rusiju ako to žele; to je mnogo veća ekonomija. Vjerovatnije je da Rusija to želi da iskoristi kao pregovaračku monetu da kaže Bidenovoj administraciji: 'Vaša podrška Ukrajini ima cijenu'".

"Teška greška", kaže Biden

Biden je nazvao rusku suspenziju novog START-a "ozbiljnom greškom", a portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija pozvao je Moskvu da se vrati sporazumu.

Uprkos otopljavanju veza između Pekinga i Moskve, Kina je također pozvala Rusiju i SAD da se pridržavaju nuklearnog sporazuma.

"Sporazum je važan za održavanje globalne strateške stabilnosti, jačanje međunarodnog i regionalnog mira i postizanje cilja svijeta bez nuklearnog oružja", rekao je novinarima u srijedu Wang Wenbin, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova. "Nadamo se da će dvije strane na pravi način rešiti svoje razlike kroz konstruktivan dijalog i konsultacije kako bi se obezbijedila nesmetana primjena sporazuma.".

Postoji strah ne samo od trke u naoružanju između Rusije i Sjedinjenih Država, već i među drugim nuklearnim silama, uključujući Kinu.

"Mislim da je sasvim moguće da će kineski lideri videti Putinovu suspenziju novog START-a kao mogućnost da još više ubrzaju svoje nuklearne sposobnosti", rekao je Alexander Neill, analitičar Havajskog Pacifičkog foruma.

"S obzirom na nevolje u Ukrajini i sve oštriju retoriku o Tajvanu, mislim da bi Kina mogla da osjeti da je ovo prozor za povećanje njenih nuklearnih sposobnosti, njenog nuklearnog arsenala, kao i da se više uskladi sa Rusijom u smislu nuklearnog usklađivanja i politike koja ide napred", rekao je Neill Reutersu.

Kinninmont iz Evropske mreže lidera se slaže.

"Najveća zabrinutost Sjedinjenih Država u svemu ovome je ono što će se dogoditi sa kineskim nuklearnim programom u budućnosti", rekla je ona za Glas Amerike. "I iako su Rusija i Kina prijatelji, oni su također pomalo nelagodni jedno prema drugom. Rusija ne bi željela da je zasjeni Kina sa većim nuklearnim arsenalom. Ali kako bilo ko može da kaže Kini da treba da ograniče svoj program ako SAD i Rusija nemaju ograničenja."

XS
SM
MD
LG