Linkovi

Ruska Duma potvrdila suspenziju sporazuma o nuklearnom naoružanju


Pogled na zgradu Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, u centru Moskve 27. oktobra 2022.
Pogled na zgradu Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, u centru Moskve 27. oktobra 2022.

Ruska Državna duma, donji dom parlamenta, potvrdila je u srijedu, 22. februara, suspenziju učešća Rusije u novom START sporazumu o nuklearnom oružju sa Sjedinjenim Državama.

Glasanje je usledilo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak rekao da će njegova zemlja suspendovati učešće u ugovoru koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana.

Gornji dom ruskog parlamenta, Savjet Federacije, treba da glasa o odobrenju u srijedu popodne u Moskvi.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je sada zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti zemlje, rekao je da je taj potez "odavno zakasnio" odgovor na to da SAD i NATO faktički objavljuju rat Rusiji.

"Ova odluka nam je nametnuta ratom koji su SAD i druge zemlje NATO objavile našoj zemlji. Imaće ogroman odjek u svijetu uopšte, a posebno u Sjedinjenim Državama", rekao je Medvedev u postu na Telegramu.

Medvedev je također pozvao da se nuklearni arsenali Britanije i Francuske uključe u buduće sporazume o kontroli naoružanja između Rusije i Zapada.

Prije glasanja, predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin također je okrivio SAD za krah sporazuma.

"Prestajući da ispunjavaju svoje obaveze i odbijajući prijedloge naše zemlje o pitanjima globalne bezbjednosti, SAD su uništile arhitekturu međunarodne stabilnosti", naveo je Volodin u saopštenju.

Potezi Rusije izazvali su zabrinutost u Washington i evropskim prijestolnicama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG