Linkovi

Putin najavljuje raspoređivanje nuklearnih raketa 


Putin u godišnjem obraćanju parlamentu Rusije, 21. februar 2023.
Putin u godišnjem obraćanju parlamentu Rusije, 21. februar 2023.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će Rusija posvetiti dodatnu pažnju jačanju svojih nuklearnih snaga, odnosno da će rasporediti nove interkontinentalne balističke rakete, hipersonične projektile i nove podmornice.

Godinu dana otkako je naredio invaziju na Ukrajinu, Putin je nagovijestio da je spreman da ukine kontrolu nuklearnog naoružanja - uključujući i moratorijum velikih sila na nuklearna testiranja - ako se Zapad ne povuče iz Ukrajine.

Ruski predsjednik je svom godišnjem obraćanju parlamentu u utorak najavio da se Rusija povlači iz sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START, kao i da će staviti nove strateške sisteme u stanje pripravnosti.

U obraćanju povodom obilježavanja državnog praznika Branilaca otadžbine, poznatog u sovjetsko vrijeme kao Dan Crvene armije, Putin se pozvao na pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom - kako bi argumentovao da su Rusiji potrebne modernizovane oružane snage.

„Kao i do sada, posvetićemo povećanu pažnju jačanju nuklearne trijade”, rekao je Putin, misleći na nuklearne rakete na kopnu, u moru i vazduhu.

Putin je najavio da će interkontinentalne balističke rakete Sarmat biti raspoređene ove godine.

CNN je izvijestio da SAD vjeruju da je Rusija pokušavala da izvede test Sarmata neposredno prije nego što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Ukrajinu, ali da je test nije uspio.

Rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo te navode.

Raketa duga 35 metara ima domet od 18.000 kilometara i može da nosi najmanje 10 vozila, od kojih svako ima bojevu glavu. Također, može da nosi i hipersonična klizna vozila Avangard.

Pored toga, rekao je Putin, Rusija će nastaviti masovnu proizvodnju vazdušnih hipersoničnih sistema Kinžal i početi masovne isporuke morskih hipersoničnih raketa Cirkon.

Putin je također rekao da će Rusija nastaviti da razvija sve domene konvencionalnih oružanih snaga, poboljšati obuku, dodati naprednu opremu, ojačati industriju oružja i promovisati vojnike koji su se dokazali u borbi.

„Moderna, efikasna vojska i mornarica su garancija bezbjednosti i suvereniteta zemlje, garancija njenog stabilnog razvoja i njene budućnosti”, rekao je Putin.

„Zbog toga ćemo i dalje prioritetnu pažnju poklanjati jačanju naše odbrambene sposobnosti”, zaključio je ruski predsjednik uoči prve godišnjice invazije na Ukrajinu.

Putin rat u Ukrajini vidi kao zaštitu Rusije od Zapada, dok zapadne zemlje tvrde suprotno - da je agresija usmjerena na osvajanje teritorija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG