Linkovi

State Department: Korupcija i dalje preovladava u BiH


U najnovijem izvještaju State Departmenta o investicijskoj klimi u svijetu, navedeno je da korupcija i dalje ima nagrizajući uticaj na tržišne mogućnosti za američke kompanije koje bi poslovale u Bosni i Hercegovini.

U poglavlju broj 9 koje se odnosi na korupciju stoji da "korupcija i dalje preovladava u mnogim političkim i ekonomskim institucijama u Bosni i Hercegovini te povećava rizike i troškove poslovanja."

Navodi se i da je "pretjerano složen proces registracije i licenciranja biznisa u BiH posebno osjetljiv na korupciju."

"Državna, entitetske, kantonalne i općinske administracije, svaka s ovlaštenjima za donošenje zakona i propisa koji utječu na poslovanje, stvaraju sistem koji nema transparentnost i otvara mogućnosti za korupciju putem parafiskalnih nameta.

Plaćanje mita za dobijanje potrebnih poslovnih dozvola i građevinskih dozvola, ili jednostavno za ubrzanje procesa odobravanja, redovne su pojave. Strani investitori kritizirali su tendere vlade i javnih nabavki zbog nedostatka otvorenosti i transparentnosti.

Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala (TI) 2018. svrstao je BiH 89 od 180 zemalja. Prema TI, relevantnim institucijama nedostaje volja da se aktivno bore protiv korupcije; agencije za sprovođenje zakona i pravosuđe nisu efikasni u procesuiranju slučajeva korupcije i vidno su izloženi političkim pritiscima; i tužioci se žale da građani generalno ne prijavljuju slučajeve korupcije i ne žele da svjedoče u tim slučajevima.

U 2011. godini, BiH je uspostavila državnu agenciju za sprečavanje i koordinaciju napora u borbi protiv korupcije; iako je zvanično aktivna, agencija je pokazala ograničene rezultate.

Korupcija ima nagrizajući uticaj na tržišne mogućnosti u inostranstvu za američke kompanije i širu poslovnu klimu. To odvraća strane investicije, guši ekonomski rast i razvoj, narušava cijene i potkopava vladavinu prava.

Američke kompanije moraju pažljivo procijeniti poslovnu klimu i razviti djelotvoran program usklađivanja i mjere za sprječavanje i otkrivanje korupcije, uključujući podmićivanje stranaca. Pojedinci i firme iz SAD-a trebaju uzeti vremena da se upoznaju sa relevantnim antikorupcijskim zakonima BiH i Sjedinjenih Država kako bi se na odgovarajući način pridržavali i, gdje je to prikladno, tražili savjet pravnog savjetnika.

Vlada SAD-a nastoji da izjednači globalne uslove poslovanja za američke kompanije ohrabrujući druge zemlje da preduzmu korake za kriminalizaciju korupcije svojih kompanija, uključujući podmićivanje stranih javnih zvaničnika, i podrže obaveze prema relevantnim međunarodnim konvencijama.

Američka firma koja vjeruje da konkurent pokušava da podmićuje stranog javnog službenika kako bi osigurao ugovor, treba na to skrenuti pažnju odgovarajućih američkih agencija.

Američke firme treba da se upoznaju sa lokalnim antikorupcijskim zakonima i, gdje je to prikladno, zatraže pravni savjet. Iako američko ministarstvo trgovine ne može pružiti pravne savjete o lokalnim zakonima, američki i strani komercijalni odjel mogu pružiti pomoć u pravnom sistemu zemlje domaćina i dobijanju popisa lokalnih pravnih savjetnika", stoji u poglavlju koje se odnosi na korupciju.

Izvještaj koji sadrži 14 poglavlja analizira i strane investicije, radne politike i prakse, političko i sigurnosno okruženje, finansijski sektor, industrijsku politiku, državna preduzeća, te zaštitu intelektualnog vlasništva.

XS
SM
MD
LG