Linkovi

Obećavajući rezultati američke kompanije u razvoju lijeka za COVID19


Američka farmaceutska kompanija Eli Lilly sa sjedištem u Indianapolisu, objavila je prve, obećavajuće rezultate ispitivanja efikasnosti monoklonalnih antitijela u terapiji COVID-19.

Ova kompanija je u junu započela BLAZE-1: placebo-kontrolisana ispitivanja antijela LY-CoV555 na 452 pacijenta s blagom ili srednje teškom slikom COVID-19, koji su testirani pozitivno na virus. Neke od ispitivanih osoba su primile antitijela, a neke placebo kontrolu. 5 od 302 osobe koje su primile antitijela bilo je hospitalizovano, dok je 9 od 150 osoba koje su primile placebo bilo hospitalizovano. To znači da su Eli Lilly antitijela smanjila rizik hospitalizacije za 72% u odnosu na placebo – osobe koje nisu primile antitijela, navodi se u Izvještaju kompanije.

Niko od pacijenata u istraživanju, uključujući i one koji su primili tek placebo, nije završio na respiratorima. Pacijenti su dobro podnijeli LY-CoV555 i nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija. Kompanija se obavezala da će potpune rezultate istraživanja ubrzo objaviti u nekom stručnom časopisu i da će rad proći interne kontrole stručnjaka.

Monoklonalna antitijela (Mabs) su klonirana tj. „uzgojena“ iz krvi pacijenta koji se oporavio od COVID-19. Radi se o proteinima koje ćelije imunog odgovora proizvode kako bi neutralizirale uzročnika bolesti.

LY-CoV555 je snažno, neutralizirajuće monoklonalno antitijelo IgG1, usmjereno protiv „spike“ proteina SARS-CoV-2. Ono blokira vezivanje virusa i ulazak u ćelije čovjeka, čime se virus neutralizira, potencijalno sprječava i liječi COVID-19. LY-CoV555 je nastao iz saradnje između Eli Lilly i AbCellere u stvaranju terapija antitijelima za prevenciju i liječenje COVID-19. Naučnici iz Eli Lilly brzo su razvili monoklonalna antitijela- za manje od tri mjeseca nakon što su ga u AbCellera otkrili i testirali naučnici iz Centra za istraživanje vakcina Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID).

Monoklonalna antijela predstavljaju bolje kontrolisanu metodu neutraliziranja virusa od konvalescentne plazme, jer u plazmi količina antitijela znato varira dok u dozi monoklonalnih antitijela mora postojati tačno određena i jednaka količina ovih proteina. U iščekivanju vakcine, ovakve metoda liječenja i sprječavanja pojave teže kliničke slike COVID-19 su od velikog značaja.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG