Linkovi

Šta će se događati nakon Trumpovog izjašnjenja o krivici?


Donald Trump
Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump pojaviće se u 14.15h po lokalnom vremenu (20.15h po srednjeevropskom) pred sudijom u New Yorku, povodom optužnice koju je podnio tužilac na Manhattanu u slučaju isplate novca porno glumici Stormy Daniels.

Očekuje se da će saslušanje Donalda Trumpa i predstavljanje optužnice pred sudijom trajati manje od sat vremena. Ali, mogle bi da prođu godine prije nego što počne suđenje.

Šta tačno piše u optužnici protiv Trumpa još nije poznato, ali se očekuje da će sadržaj biti objavljen poslije njegovog pojavljlivanja pred sudijom.

Lance Fletcher, advokat i bivši tužilac u kancelariji Okružnog tužioca Manhattana, smatra da može da prođe dosta vremena prije nego počne suđenje.

„Ako se radi o predmetu visokog profila ili uključuje veoma ozbiljne optužbe, moglo bi da prođe i dvije godine do početka suđenja”, rekao je Fletcher u intervjuu za Glas Amerike.

Kakva je procedura prije suđenja?

Na prvom pojavljivanju pred sudijom, Trumpu će biti pročitana optužnica i on će se izjasniti o krivici. Advokati su već najavili da će se izjasniti da nije kriv.

Sljedeći pravni koraci uključuju niz pretpretresnih postupaka, koji traju mjesecima ili čak godinama, nakon čega slijedi izbor porote i suđenje.

Iako se više od 90 odsto krivičnih djela u New Yorku završava sporazumom o priznanju krivice, Trumpov advokat je rekao da nema šanse da će bivši predsjednik prihvatiti tu opciju.

Prema njujorškim zakonima o brzom suđenju, suđenje za krivično djelo mora početi u roku od šest mjeseci od podizanja optužnice. Ali, rok se skoro uvijek probija jer obje strane traže dodatno vrijeme za pripremu.

Trump je negirao da je kršio zakon u ovom slučaju, a njegov prošireni tim advokata obećao je da će se boriti protiv optužbi čak i prije nego što budu predstavljene poroti.

Postoje i razni načini da bivši predsjednik odlaže početak suđenja - time što će njegovi advokati podnijeti niz zahtjeva sudu da riješi određena pitanja pred početak procesa.

Demonstrant u New Yorku drži transparent na kojem piše "Uhapsite Trumpa".
Demonstrant u New Yorku drži transparent na kojem piše "Uhapsite Trumpa".

Kod krivičnog gonjenja, advokati mogu da podnesu razne zahtjeve sudu: da se odbace optužbe zbog nedostatka dokaza, da se odbace dokazi koji su nezakonito pribavljeni, da se suđenje izmesti na drugu lokaciju zbog velikog interesovanja javnosti.

U Trumpovom slučaju, kažu eksperti, očekuje se da njegov tim podnese sve ove zahtjeve i doda još neke.

Između ostalih, mogli bi da pokušaju da obore slučaj na osnovu zastarjelosti, kaže Cheryl Badar, profesorica prava na fakultetu Univerziteta Fordham.

U New Yorku se prekršaji gone u roku od dvije godine, a krivična djela u roku od pet. Budući da je od navodne isplate Stormy Daniels 2016. prošlo skoro sedam godina, njegovi advokati tvrde da on ne može biti krivično gonjen.

„Ali zakon predviđa izuzetke i s obzirom na to da su tužioci u New Yorku otišli ovako daleko sa tim, bio bih šokiran ako bilo šta od ovoga bude odbačeno zbog zastarjelosti”, rekao je Fletcher.

Proces može i da se oduži ako Trumpov tim bude zahtijevao od tužilaštva uvid u sve dokazne materijale prikupljene u istrazi.

„Mogli bismo da govorimo o hiljadama ili desetinama hiljada stranica materijala”, kaže Fletcher.

Jonathan Turley, profesor prava na Univerzitetu George Washington, rekao je da bi jedna od spornih stvari mogla da bude i sudska zabrana Trumpu da o procesu govori u javnosti - što je uobičajena praksa u slučajevima ovako visokog profila.

Međutim, Trump je predsjednički kandidat i nametanje takve naredbe bi moglo da prekrši njegovo pravo na slobodu govora dato Prvim amandmanom, rekao je Turley, inače svjedok odbrane tokom procesa Trumpovog opoziva.

Trumpove pristalice, New York, 3. april.
Trumpove pristalice, New York, 3. april.

Na kraju, sudija je taj koji će odlučiti da li će odobriti pretpretresne zahtjeve. Badar kaže da sudija u ovom slučaju, budući da su sve oči javnosti uprte u proces, možda neće željeti da odlaže početak.

Šta ako bude proglašen krivim?

Ako Trump bude oslobođen, to će predstaviti kao pobjedu. Ali, ako bude proglašen krivim po bilo kojoj tački optužnice, ima više opcija za žalbu.

Prvo može da ospori presudu pred prvostepenim sudom prema njujorškom zakonu o krivičnom postupku, tvrdeći da je porota pogrešno procijenila slučaj, rekao je Fletcher.

Ako to ne uspije, mogao bi da se žali njujorškom Apelacionom sudu ili čak Vrhovnom sudu SAD. Turley kaže da zahtjev za tu žalbu može biti uložen i prije početka suđenja.

„Ako sudija odbije zahtjeve odbrane, Trumpov advokat će vjerovatno tražiti pravo da se obrati Apelacionom sudu, čak i potencijalno Vrhovnom sudu prije nego što se održi bilo kakvo suđenje”, rekao je on.

XS
SM
MD
LG