Linkovi

Analiza: Bidenova strateška šutnja o Trumpu mogla bi biti testirana u narednim danima


Izbori 2020.
Izbori 2020.

Kada je Joe Biden u petak ujutro upitan o uticaju koji bi optužnica njegovog prethodnika iz Bijele kuće i političkog rivala Donalda Trumpa imala na Ameriku, američki predsjednik je dao odlučan odgovor: bez komentara.

"Neću da pričam o Trumpovoj optužnici", objasnio je Biden nakon što su ga novinari nekoliko puta pritiskali.

Biden je nastavio strategiju koju je njegova Bijela kuća usavršila na Trumpu tokom dvije godine - šutnja je zlato. Sada kada je Trump optužen, zvaničnici Bijele kuće ukazuju da planiraju slijediti istu taktiku "šuti i nastavi".

Taj bi plan mogao biti testiran u narednim danima, dok se republikanci okupljaju oko Trumpa, napadaju američki pravosudni sistem, a neki, uključujući predstavnicu Marjorie Taylor Greene iz Džordžije, prave planove za protest u New Yorku u utorak - na dan kada je bivši predsjednik na sudu na Menhetnu - za koje postoji strah da bi mogli postati nasilni.

Biden, demokrata, osvojio je predsjedništvo 2020. direktnim napadom na Trumpa, obećavajući da će vratiti "dušu Amerike" nakon haotične četiri godine na vlasti njegovog prethodnika. Kao predsjednik, Biden je osudio saveznike i politiku bivšeg predsjednika "Učinimo Ameriku ponovo velikom" (MAGA), ali rijetko samog Trumpa.

Demokratski stratezi kažu da namjerna šutnja Bidena i njegovog tima ima politički smisao.

"Administracija bi trebala nastaviti da radi ono što je radila cijelo vrijeme, fokusirajući se na upravljanje i rješavanje zabrinutosti Amerikanaca", rekla je demokratska strateg Karen Finney. "Ovo je trenutak za uvjeravanje Amerikanaca nastavljajući demonstriraciju kako izgleda snažno, stabilno, efikasno vodstvo."

Biden bi u ponedjeljak trebao otputovati u proizvodni pogon u Minesoti, a očekuje se da će biti u Bijeloj kući u utorak, kada bi se Trump trebao predati vlastima u New Yorku, gdje ga je optužila velika porota.

"Bili su pametni što su se klonili toga", rekla je demokratska strateg Lis Smith o strategiji Bijele kuće o Trumpu. "U 2020., Joe Biden je imao koristi od iscrpljenosti birača haosom Trumpove administracije. Podijeljeni ekran predsjednika Bidena fokusiran na dobro obavljanje svog posla naspram Trumpa i Republikanske stranke u haosu samo će mu pomoći."

Trump je kao predsjednik javno nazvao Bidena kriminalcem i označio demonstrante "nasilnicima". Trump se suočava s drugim istragama u vezi s njegovom ulogom u napadu njegovih pristalica na američki Kapitol 6. januara 2021. i njegovim naporima da poništi svoj gubitak od Bidena 2020. godine.

Bijela kuća je saopćila da neće komentirati Trumpa jer njegove postupke istražuje Bidenovo Ministarstvo pravde, koje je predsjednik obećao da će ostaviti neovisnim.

Ta bi se računica mogla promijeniti ako Trumpove pristalice uznemirene krivičnim optužbama potaknu nasilje i kada Biden započne očekivanu kampanju za reizbor i možda bude prisiljen da se suoči s Trumpom direktno na pozornici debate. Tramp želi da povrati predsjedničku funkciju 2024.

Biden još nije bio inaugurisan za predsjednika kada se dogodio napad na Kapitol. Tog dana, Biden je pozvao Trumpa da opozove izgrednike, tražeći od njega na društvenim mrežama da "sada ide na nacionalnu televiziju da ispuni svoju zakletvu i brani Ustav".

Portparol Bijele kuće Karine Jean-Pierre odbila je u petak komentirati sve mjere predostrožnosti koje savezna vlada može poduzeti, osim što je rekla da smo "uvijek spremni" za mogućnost nasilja. Jean-Pierre je ponovio Bidenovu često izgovaranu podršku ljudima da "mirno protestiraju".

Trump će se izjasniti da nije kriv po optužbama i najavio je da neće odustati od trke.

Biden gleda na svog prethodnika kao na izazivanje opasnog pokreta, a njegova upozorenja o ekstremizmu "MAGA" su iskrena, prema dvojici ljudi koji su nedavno razgovarali s predsjednikom.

Strateg demokrata Donna Brazile napomenula je da se Biden još nije zvanično proglasio kandidatom za izbore 2024. i da ne treba da komentariše Trumpovu nevolju.

“Predsjednik Biden nije kandidat, i iako on može, ali i ne mora imati mišljenje, ne vidim razlog da predsjednik stavi ruke na vagu pravde druge grane vlasti”, rekla je Brazile.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG