Linkovi

Dačić povukao izjavu: Razgraničenje sa Kosovom ipak nije zvaničan prijedlog Srbije


Kosovo - godišnjica nezavisnosti

Dan poslije Ministar vanjskih poslova Srbije povukao izhavu da je razgraničenje sa Kosovom zvaničan prijedlog Srbije. Kosovski premijer upozorava da je takva ideja "nemoguća i opasna", te predstavlja etničku podjelu teritorija.

Razgraničenje je zvanični prijedlog Beograda za rješenje kosovskog problema, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da to predstavlja ideju o kojoj treba razgovarati da bi se materijalizovala.

U izjavi medijima u utorak u Beogradu, Dačić je rekao da još nije određeno gdje bi bila linija razgraničenja, kao i da je to samo jedna o tema o kojoj bi se pregovaralo u okviru priče o razgraničenju. Kako je istakao, osim toga treba ispregovarati i pitanja imovine, vjerskog nasleđa, Zajednice srpskih opština i drugih.

Dan poslije ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da razgraničenje sa Kosovom ipak nije zvaničan prijedlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan prijedlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da razgraničenje za koje se Srbija zalaže predstavlja etničku podjelu, koja je - prema njegovim riječima - nemoguća i veoma opasna ideja. On je kazao da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, što bi ujedno - kako je rekao - bilo i izvinjenje Beograda za sve patnje nanijete Kosovu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je poslije sjednice Vlade da bi priznanjem Kosova od strane Srbije došlo do boljih odnosa između Kosova i Srbije u svim segmentima života. On je naglasio da dijalog između Srbije i Kosova treba da se nastavi, ali bez ikakvih uslovljavanja.

"Kada se postavljaju uslovi, onda je to jedan neodrživi stav, jer uslove možemo svi da postavljamo, a priznanje treba da proistekne kao izvinjenje i kao izvinjenje za ono što se desilo ovoj zemlji. Priznanje bola i tragedije. Priznanjem se stvaraju i trgovinski odnosi, slobodna trgovina i ostali procesi''.

Na opasnost ideje o razgraničenju i razmjeni teritorija između Kosova i Srbije ranije su upozoravali mnogi analitičari i evropski državnici, tvrdeći da bi ona mogla uzrokovati nove promjene granica na Balkanu.

XS
SM
MD
LG