Linkovi

Kosovo nije ušlo u Interpol


Prijedlog da Kosovo postaje članica Interpola nije prošao, pošto je na drugom glasanju na zasedanju Generalne skupštine Interpola u Dubaiju dobio prostu, ali ne i neophodnu dvotrećinsku većinu, prenose mediji.

Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

Kako je prenio RTS, prijedlog da Kosovo postane član Interpola nije prošao ni u prvom krugu glasanja, jer je za članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji glasalo 78 delegata, dok je 56 bilo protiv, uz 22 uzdržanih.

Nakon toga uslijedila je pauza. Ministar spoljnih poslova Srbije Nebojša Stefanović oštro se usprotivio odluci o određivanju pauze, tvrdeći da je to mimo pravila i statuta. Nakon glasanja, Stefanović je na Twitteru proglasio "pobjedu".

Tokom rasprave u utorak ujutro, Nebojša Stefanović je oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244, međunarodnog prava i procedura Interpola, kao i politizacije ove policijske organizacije.

Tokom rasprave, u korist Srbije su se za riječ javile Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija i Rusija.

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtjev za prijem u Interpol – 2010., 2015. i 2017. godine, a Interpol je prošle godine na zasjedanju u Kini usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.

Vučić: Uspjeh, ali ne biti euforičan

U obraćanju javnosti zakazanom hitno nakon objavljivanja vijesti iz Dubajia, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odbijanje zahtjeva Kosova za članstvo u Interpolu, uspjeh "male, prkosne i ponosne zemlje", ali da zbog toga ne treba biti eforičan i ponižavati Prištinu.

"Ovo je uspjeh male, prkosne i ponosne zemlje, koja ne smije svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu i koja mora da želi kompromis", kazao je Vučić u Predsjedništvu Srbije.

Zahvaljujući se zemljama koje su pomogle ovakvom ishodu, on je kazao da se Srbija nadala dobrom rezultatu, ali da su ostvareni bolji rezultati od očekivanih u Interpolu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG