Linkovi

Ambasadori SAD na Kosovu i u Srbiji: 2019. treba da bude godina sporazuma


“Hrabrost i kreativnost koju su pokazali lideri u Atini i Skoplju kako bi riješili svoj decenijski spor trebalo bi da posluži kao inspiracija svima u regionu”, naveli su u zajedničkom autorskom tekstu ambasadori Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i Beogradu, Filip Kosnet i Kajl Skat.

“Hrabrost i kreativnost koju su pokazali lideri u Atini i Skoplju kako bi rešili svoj decenijski spor trebalo bi da posluži kao inspiracija svima u regionu”, naveli su u zajedničkom autorskom tekstu ambasadori Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i Beogradu, Pilip Kosnett i Kyle Scott.

Ambasadori su, kako navode u tekstu objavljenom na sajtu ambasade SAD na Kosovu, poručili da su uvjereni da “trezveno političko vođstvo, koje ima viziju, može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, u čijem središtu bi bilo uzajamno priznavanje. Taj uspjeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovom regionu.”

Ostatak teksta prenosimo u cijelosti:

Philip Kosnett
Philip Kosnett

“Iz tog razloga mi danas apelujemo: vrijeme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije sa obje strane, da se Beograd i Priština vrate Dijalogu predvođenom Evropskom Unijom i da se obje strane odvažno opredjele za mir. Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići istorijski sporazum o normalizaciji u 2019.

Imate punu podršku Sjedinjenih Država i učinićemo sve što je u našoj moći da vam pomognemo da uspijete i da izgradite neophodno povjerenje kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum. Predsjednik Trump je nedavno pisao liderima Srbije i Kosova da bi podstakao obje zemlje da 'iskoriste trenutak i svoje političko vođstvo upotrebe za donošenje odluka koje bi pomirile interese obeju država'. Predsjednik Trump je dodao i da 'bi bilo isuviše žalosno propustiti ovu jedinstvenu priliku za mir, bezbjednost i ekonomski razvo'. Predsjednik Trump bio je podjednako jasan u svom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija: odgovorni lideri su u obavezi da služe svojim građanima.

Vjerujemo da je sporazum moguć i nadamo se da ćemo ga proslaviti zajedno sa vama, baš kao što slavimo hrabrost grčkih i makedonskih vođa. U stvari, predsjednik Trump je već pozvao predsjednike Vučića i Tačija u Bijelu kuću da obilježe taj uspjeh čim do njega dođe. Sjedinjene Države niti su, niti će propisivati kako to rješenje treba da izgleda, ali vjeruju da mora biti primjenjivo kako na Kosovu tako i u Srbiji i mora doprinijeti dugoročnoj stabilnosti u regionu. Na liderima i njihovim timovima je da se vrate pregovorima predvođenim Evropskom unijom i ispitaju sve mogućnosti, kao i da na jasan i otvoren način komuniciraju sa svojim građanima – što bi ne samo osiguralo da pregovori odražavaju volju naroda već i pomoglo u prevazilaženju bojazni i sumnjičavosti.

Svjesni smo da to nije lako. Nisu nam nepoznate istorijske okolnosti i

Kyle Scott
Kyle Scott

postojeće napetosti koje su dovele do nepovjerenja i nesporazuma koji opterećuju međusobne odnose. Upravo zato sporazum mora biti opsežan i obostrano koristan, kako bi i Kosovo i Srbija imali udjela u njegovom uspjehu. To je i razlog što su se Sjedinjene Države posvetile radu sa Srbijom i Kosovom kako bi obezbjedile da te dvije strane sa uspjehom uobliče i sprovedu jedan održiv sporazum. Nedavni koraci i Beograda i Prištine zbog kojih napetost raste moraju prestati da bi uopšte postojala nada u postizanje trajnog mira, napretka i pravde u regionu. Ukoliko dvije strane ne iskoriste ovu priliku, rizikujete da propustite najbolju priliku za čitavu jednu generaciju.

Status kvo sputava ekonomski i politički napredak obje zemlje i navodi stručne i mlade ljude da sebi potraže budućnost u stabilnijim državama sa dinamičnijom privredom. Umesto njih, organizovani kriminal, korupcija i drugi ekstremistički elementi uzimaju maha, kao prijetnja regionalnoj i evropskoj bezbjednosti.

Ni jedna ni druga zemlja nemaju koristi od dalje opstrukcije i odugovlačenja. Građani Srbije i Kosova zaslužuju budućnost u kojoj će njihova djeca i unuci znati za mir i napredak umjesto za sukobe i ekonomske teškoće.

Trajan i primjenjiv kompromisni sporazum je u interesu obje zemlje. Dugoročna stabilnost i prosperitet i Kosova i Srbije zavise od povratka Dijalogu predvođenom Evropskom unijom i hrabrosti da se prevaziđe prošlost i zajedno gradi zajednička budućnost. Ako su Srbija i Kosovo spremni da pođu tim putem, Sjedinjene Države će biti na vašoj strani na svakom koraku.”

XS
SM
MD
LG