Linkovi

VOA SRBIJA: Putin i Vučić - 50 minuta o Kosovu. Govorili i o BiH


Predsjednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić rukuju se tokom susreta u Moskvi, 2. oktobra 2018.
Predsjednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić rukuju se tokom susreta u Moskvi, 2. oktobra 2018.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i srpski predsjednik Aleksandar Vučić sastali su se u Moskvi, a od dva sata razgovora, kako je rekao Vučić, 50 minuta je bilo posvećeno situaciji na Kosovu.

Prema Vučićevim riječima, Putina je do najsitnijih detalja upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji, o tome šta Srbija želi, kao i kakva je uloga Rusije i kakvu vrstu podrške Beograd očekuje.

Vučić, kako je naveo, nije mogao pred novinarima da govori o nekim konkretnim potezima o kojima je razgovarao sa Putinom, a na pitanje da li je predsjednika Rusije upoznao sa "planom o razgraničenju", Vučić je odgovorio kako nema šta da priča o planu koji su svi odbacili:

"Kao što znate, situacija na Zapadnom Balkanu je veoma složena i Srbija se suočava sa mnogobrojnim provokacijama na svakodnevnom nivou. Bez obzira na to, naša težnja je postignemo kompromis i očuvamo mir i stabilnost. Ali, veoma smo daleko od rješenja za Kosovo i Metohiju", naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije govorio je o odnosima sa NATO, o tome da Srbija ostaje vojno neutralna, dok je ruski lider izrazio zadovoljstvo stabilnim rastom trgovinske razmjene između dvije zemlje, kao i ruskim investicijama u Srbiji:

Predsednik Rusije Vladimir Putin u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moskvi, 2. oktobra 2018.
Predsednik Rusije Vladimir Putin u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moskvi, 2. oktobra 2018.

"Sa zadovoljstvom vidim porast robne razmjene - prošle godine 23 odsto, i ove godine još tri odsto. U porastu su i ruska ulaganja u srpsku ekonomiju. Oko četiri milijarde dolara. I siguran da ćemo morati da porazgovaramo o situaciji u regionu", rekao je u javnom dijelu razgovora Putin.

Razgovor ruskog i srpskog predsjednika obuhvatio je i situaciju u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, kao i u Makedoniji, poslije referenduma. Bilo je riječi i o gasovodu Turski tok i srpskim potrebama za gasom, a kako je rekao Aleksandar Vučić, ugovorena je i nova posjeta Putina Srbiji i u naredne dvije-tri nedelje biće poznat datum te posjete.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG