Linkovi

Danas sastanak Vučića i Putina u Moskvi


RUSSIA -- Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with Serbian President Aleksandar Vucic (L) during a joint statement for press following their talks in the Kremlin in Moscow, Russia, 19 December 2017
RUSSIA -- Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with Serbian President Aleksandar Vucic (L) during a joint statement for press following their talks in the Kremlin in Moscow, Russia, 19 December 2017

Predsjednici Srbije i Rusije, Alekandar Vučić i Vladimir Putin, sastaju se danas u Moskvi. Sastanak u Kremlju počinje oko podneva po centralnoevropskom vremenu.

Vučić koji je stigao u Moskvu juče, ponovio je da će tražiti pomoć u vezi sa Kosovom.

On je u ponedjeljak rekao da će od ruskog predsjednika zatražiti konkretnu političku podršku za Srbiju jer kako je ocijenio, "bez Rusije ne postoji nikakvo rješenje za bilo koji problem koji tišti Srbe".

Vučić je novinarima rekao i da je trenutak u kojem se održava taj susret "jedan od najznačajnijih za Srbiju u posljednjih nekoliko godina".

"Situacija u našem regionu je vrlo složena i potrebno je mjeriti svaku riječ i politički potez. U trenucima kada ekonomski napredujemo, imamo značajne političke probleme u regionu i mnogo toga što nije sasvim sigurno kakav ishod može da bude ukoliko bi došlo do bilo kakvog narušavanja stabilnosti i mira. Upravo zato je sastanak sa Putinom od posebnog značaja", ocijenio je predsjednik Srbije.

Ipak je dodao da ne očekuje "spektakularne stvari", već potvrdu podrške Srbiji i unaprijeđenje prijateljstva dvije države i naroda.

Vučić je rekao i da će ekonomska saradnja biti jedna od glavnih tema, kao i konkretni projekti poput onog sa "Rosatomom", ocjenjujući da trgovinska razmjena raste, ali da nije proporcionalna dobrim političkim vezama.

Dvojica predsjednika najprije će održati sastanak u četiri oka, nakon čega će im se priključiti delegacije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG