Linkovi

Ambasador SAD: Beograd i Priština da pokažu hrabrost i kreativnost


Razgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog ambasadora u Srbiji Kyle Scotta
Razgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog ambasadora u Srbiji Kyle Scotta

Ambasador SAD u Srbiji Kyle Scott pozvao je Beograd i Prištinu da pokažu hrabrost, fleksibilnost i kreativnost u postizanju rješenja, koje bi doprinijelo regionalnoj stabilnosti.

Kako je saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića poslije razgovora sa američkim ambasadorom, sagovornici su razmijenili mišljenja o stanju dijaloga Beograda i Prištine i idejama za postizanje rješenja za pitanje Kosova.

Takođe, oni su se saglasili da je dijalog način za poboljšanje okolnosti na Kosovu, ukoliko mu se pristupi odgovorno i uz izbjegavanje konfrontacija.

Vučić i Scott razgovarali su i o američkoj podršci evropskom putu Srbije, koja se ogleda i u novčanoj pomoći za reformske procese, poput nedavnog povećanja pomoći od tri miliona dolara za oblast vladavine prava.

"Kosovo i Srbija imaju slobodu, ali ne potpuno neograničenu"

Američka ambasada na Kosovu saopštila je da Kosovo i Srbija imaju slobodu
da se dogovore o rješenju koje bi zadovoljilo obje strane, ali i da ta sloboda nije potpuno neograničena.

U odgovoru na pitanje "Gazete ekspres" kakav je stav američke administracije o eventualnoj podjeli ili razmjeni teritorija, iz ambsade su naveli da pozivaju Kosovo i Srbiju da sami dođu do sporazuma.

Taj sporazum mora da bude primjenjiv, održiv i ne smije da stvori nestabilnost u bilo kojoj zemlji u regionu, navodi se u saopštenju.

Ističući da smatraju da su ideje koje iznose Hašim Tači, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić destabilizirujuće, iz ambasade stavljaju do znanja da dvije strane neće imati neograničenu slobodu da odluče o sudbina dve države.

"Veoma ozbiljno i pažljivo ćemo razmotriti dogovor koji dvije strane postignu, a to ne podrazumijeva neograničenu slobodu njihovog djelovanja", navodi se u saopštenju.

Amerikanci objašnjavaju da će dvjema stranama ostaviti mogućnost da se dogovore, s tim što će o konačnom sporazumu dati mišljenje.

"Podstičemo Kosovo i Srbiju da preuzmu potpunu odgovornost za proces dogovaranja, da smanje retoriku i da konstruktivno rade zajedno, a u ovom terenutku ne želimo javno da raspravljamo o hipotetičkim rješenjima, koja bi
mogla da proiziđu iz pregovora",
zaključuje se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG