Linkovi

Stoltenberg: KFOR spreman da reaguje ako je ugrožena stabilnost na Kosovu


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (REUTERS/Gonzalo Fuentes)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Generalni sekretar Sjevernoatlantske Alijanse (NATO) Jens Stoltenberg objavio je da je KFOR, mirovne misije na Kosovu koju predvodi NATO spremna da interveniše ukoliko je, kako je ukazao, ugrožena stabilnost.

"Razgovarao sam sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tenzijama na sjeveru Kosova. Sve strane moraju da se konstruktivno angažuju u dijalogu u kojem posreduje Evropska unija i da riješe razlike posredstvom diplomatije", napisao je Stoltenberg na društvenoj mreži Twitter.

Stoltenberg je u utorak razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i tada je naveo da sve strane moraju biti suzdržane.

"Sve strane moraju izbjegavati jednostrane poteze, ali i da podržavaju dijalog u kojem posreduje EU. Ostajem u kontaktu sa Beogradom i Prištinom", napisao je Stoltenberg nakon razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Misija KFOR-a je u ponedeljak objavila da pomno prati situaciju na sjeveru Kosova sa lokalnim i međunarodnim bezbjednosnim organizacijama.

U okviru mandata Ujedinjenih nacina KFOR ostaje snažno posvećen bezbjednosti i spreman je da usvoji neophodne mjere za očuvanje bezbjednosti Kosova", navodi se na twitter nalogu mirovne misije na Kosovu koju predvodi Sjevernoatlantska alijansa (NATO).

Vlada Kosova odložila je na mjesec dana primjenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima nakon napetosti na sjeveru Kosova i srpskih blokada puteva ka granici sa Srbijom.

Napetosti i blokade puteva na sjeveru Kosova koje je postavio dio pripadnika srpske zajednice - uzburkao je strasti dan uoči stupanja na snagu dvije odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim oznakama i dokumentima.

Naime, tada je trebalo da počne preregistracija vozila sa akronimima kosovskih gradova koji su do sada imali tablice države Srbije.

Takođe, trebalo je da otpočne i izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve državljane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Primjena odluke kosovskih vlasti odložena je nakon konsultacija sa američkim ambasadorom i zvaničnicima Evropske unije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG