Linkovi

Uklonjene barikade na sjeveru Kosova


Blokade na sjeveru Kosova 1. avgusta (Radio Slobodna Evropa)
Blokade na sjeveru Kosova 1. avgusta (Radio Slobodna Evropa)

Portparol kosovske policije za sjeverni region Branislav Radović potvrdio je da su sve barikade na sjeveru Kosova uklonjene. Prema njegovim riječima, situacija na terenu je trenutno mirna, javio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vlada Kosova je pristala da primjenu odluke odloži za mjesec dana, pod uslovom da barikade budu uklonjene.

Premijer Kosova Aljbin Kurti napisao je na Tviteru da je njegova vlada pristala da odloži odluku o dokumentima i preregistraciji za 30 dana, pod uslovom da se uklone blokade.

"U dogovoru sa međunarodnim partnerima, obavezali smo se da odložimo primjenu odluka o tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima na graničnim prelazima sa Srbijom za 30 dana, pod uslovom da se uklone barikade i omogući sloboda kretanja", piše Kurti.

EU pozdravila odluku, očekuje uklanjanje blokada

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozdravio je odlaganje uvođenja reciprociteta za registarske tablice i lične karate do 1. septembra i rekao da očekuje da će blokade koje su Srbi na sjeveru uveli odmah biti uklonjene.

"Pozdravljamo odluku Kosova da pomjeri mjere do 1. septembra. Očekujem da sve blokade na putevima budu odmah uklonjene", napisao je Borelj u poruci na Tviteru.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku "Kosova da prihvati prijedlog Borelja o odlaganju odluke o tablicama i dokumentima za mjesec dana".

Lajčak je na Tviteru napisao da "EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone".

"Borelj je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan sam ambasadi SAD na snažnoj podršci", napisao je Lajčak.

Američki ambasador Džefri Hovenije u nedelju se sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem i zatražio odlaganje primjene odluka.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG