Linkovi

Kosovska vlada odgađa svoj plan za nestabilni sjever nakon porasta napetosti


Kosovska policija u večernjim satima u severnoj Mitrovici (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Kosovska policija u večernjim satima u severnoj Mitrovici (Foto: Radio Slobodna Evropa)

Kosovska vlada odgodila je provedbu odluke kojom bi se Srbi na sjeveru zemlje obavezivali da podnose zahtjeve za automobilske tablice koje izdaju prištinske institucije zbog napetosti između policije i lokalnih zajednica koje su postavile blokade cesta.

Prosvjednici su kasno u nedjelju parkirali kamione napunjene šljunkom i drugu tešku mehanizaciju na cestama koje vode prema dva granična prijelaza, Jarinju i Brnjaku, na području gdje Srbi čine većinu. Kosovska policija priopćila je da mora zatvoriti granične prijelaze.

"Ukupna sigurnosna situacija u općinama na sjeveru Kosova je napeta", navela je u priopćenju misija KFOR-a na Kosovu pod vodstvom NATO-a.

U Moskvi, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova okrivila je za pojačanu napetost ono što je nazvala "neutemeljenim diskriminirajućim pravilima" koja su nametnule kosovske vlasti.

Četrnaest godina nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije, oko 50.000 Srba koji žive na sjeveru koristi registarske tablice i dokumente koje su izdale srbijanske vlasti, odbijajući priznati institucije glavnog grada Prištine. Kosovo je kao neovisnu državu priznalo više od 100 zemalja, ali ne i Srbija ili Rusija.

Vlada premijera Albina Kurtija priopćila je da će Srbima dati prijelazno razdoblje od 60 dana za dobivanje kosovskih registarskih oznaka, godinu dana nakon što su odustali od pokušaja da ih nametnu zbog sličnih prosvjeda.

Vlada je također odlučila da će od 1. avgusta svi državljani Srbije koji posjećuju Kosovo morati na granici dobiti dodatni dokument za dozvolu ulaska.

Slično pravilo vlasti u Beogradu primjenjuju na Kosovare koji posjete Srbiju.

Ali nakon napetosti u nedjelju navečer i konsultacija s veleposlanicima EU-a i SAD-a, vlada je rekla da će odgoditi svoj plan za mjesec dana i započeti s provedbom 1. septembra.

Ranije u nedjelju policija je priopćila da je bilo pucnjeva "u smjeru policijskih jedinica, ali srećom nitko nije ranjen".

Također se navodi da su bijesni prosvjednici pretukli nekoliko Albanaca koji su prolazili blokiranim cestama te da su napadnuti neki automobili.

Sirene za zračnu uzbunu čule su se više od tri sata u gradiću Sjeverna Mitrovica nastanjenom uglavnom Srbima.

Prije godinu dana, nakon što su lokalni Srbi blokirali iste ceste zbog registarskih tablica, kosovska vlada je rasporedila specijalne policijske snage, a Beograd je doveo borbene avione blizu granice.

Napetosti između dvije zemlje i dalje su visoke, a krhki mir na Kosovu održava misija NATO-a koja ima 3770 vojnika na terenu. Italijanski mirovnjaci bili su vidljivi u Mitrovici i okolici u nedjelju.

Dvije zemlje obavezale su se 2013. na dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije kako bi pokušale riješiti otvorena pitanja, ali je postignut mali napredak.

XS
SM
MD
LG