Linkovi

Kineska vojna oprema "značajno ojačala oružane snage Srbije"


Kineski sistem FK-3 koji je kupila Srbija.
Kineski sistem FK-3 koji je kupila Srbija.

Kineska vojna oprema značajno je ojačala srpske oružane snage, rekao je njen potpredsjednik kineskim državnim medijima, a posebno sistem protivvazdušne odbrane i dronove.

"Što se tiče bilateralnih odnosa Srbije i Kine, izdvojio bih vojno-vojnu saradnju, kao i ekonomsku saradnju i brojne investicije koje su veoma važne za našu zemlju", rekao je Miloš Vučević, koji je i ministar odbrane za Global Times u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Vučević je rekao da su napori na opremanju i modernizaciji oružanih snaga bili namijenjeni odbrani.

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na jaču stratešku koordinaciju sa "gvozdenim prijateljem" Srbijom kada se sastao sa njenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Pekingu prošle nedelje, obećavajući podršku Srbiji u očuvanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Vučević je rekao da su kineski protivvazdušni raketni sistem srednjeg dometa FK-3 i bespilotne letjelice CH-95 i CH-92A "nesumnjivo" među najvažnijim odbrambenim sistemima koje je Srbija nabavila.

Balkanska zemlja je u aprilu prošle godine pokazala svoje kineske rakete zemlja-vazduh zajedno sa drugim vojnim hardverom kupljenim i od Rusije i od Zapada.

Srbija je 2019. kupila FK-3 PVO sistem, sličan ruskom S-300 ili američkom Patriot sistemu. Isporučen je prošle godine.

Tenzije su porasle posljednjih meseci između Srbije i Kosova, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. nakon gerilskog ustanka i NATO intervencije 1999. godine.

I SAD i Rusija, koja tradicionalno podržava Srbiju, rekle su da prate situaciju.

Vučević je rekao da će Srbija unaprijediti svoje sposobnosti da zaštiti svoju nezavisnost, ali nije precizirao da li će nabaviti još kineske vojne opreme.

Međutim, on je rekao da je siguran da će dvije zemlje razvijati svoje odnose jer je Kina jedan od "najpouzdanijih" prijatelja Srbije.

XS
SM
MD
LG