Linkovi

Putin hvali "dragog prijatelja" Xija i kinesku inicijativu Pojas i put


Kineski predsjednik Xi Jinping, desno, i ruski predsjednik Vladimir Putin poziraju za fotografiju prije svojih razgovora na marginama Foruma Pojas i put u Pekingu, Kina, u srijedu, 18. oktobar 2023.
Kineski predsjednik Xi Jinping, desno, i ruski predsjednik Vladimir Putin poziraju za fotografiju prije svojih razgovora na marginama Foruma Pojas i put u Pekingu, Kina, u srijedu, 18. oktobar 2023.

Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je pohvalio kineskog predsjednika Xi Jinpinga za inicijativu Pojas i put (BRI) i pozvao na globalna ulaganja u rutu Sjevernog mora za koju je rekao da bi mogla produbiti trgovinu između istoka i zapada.

Govoreći o svom drugom poznatom putovanju izvan bivšeg Sovjetskog Saveza od rata u Ukrajini, Putin je zahvalio kineskom lideru na pozivu i rekao da bi Rusija mogla igrati ključnu ulogu u suvremenom oživljavanju drevnog Puta svile u Kini.

Putin je Xija nazvao svojim "dragim prijateljem" i pohvalio Inicijativu Pojas i put za zbližavanje svijeta.

Putin je rekao da je inicijativa Pojas i put usklađena sa Rusijom za koju je rekao da razvija niz transportne infrastrukture za prelazak preko najveće svjetske zemlje, posebno od Sjevernog morskog puta koji ide od Murmanska blizu granice Rusije s Norveškom na istok do Beringovog moreuza u blizini Aljaske.

Malo prije nego što je Putin počeo govoriti, nekolicina evropskih delegata, uključujući bivšeg francuskog premijera Jean-Pierrea Raffarina, izašla je iz prostorije, rekao je Reutersov svjedok.

„Rusija i Kina, kao i većina zemalja svijeta, dijele želju za ravnopravnom, uzajamno korisnom saradnjom u cilju postizanja univerzalnog održivog i dugoročnog ekonomskog napretka i društvenog blagostanja, uz poštivanje civilizacijske raznolikosti i prava svake države prema vlastitom modelu razvoja”, rekao je Putin.

Putin, koji je sudjelovao na ranijim samitima Pojas i put, doveo je visoke zvaničničke iz Moskve.

Putin je u utorak u Pekingu održao prvi sastanak s evropskim čelnikom od izbijanja rata u Ukrajini, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Također se susreo s novoizabranim premijerom Tajlanda Sretthom Thavisinom i predsjednikom Mongolije.

Sa Putinom se susreo i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Nisam imao bilateralni sastanak sa Putinom, ali smo kratko razgovarali”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 17. oktobra u Pekingu.

Nije precizirao o čemu su razgovarali.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG