Linkovi

Američka diplomatija na Bliskom istoku u suprotnosti sa Rusijom i Kinom


Predsjednik Joe Biden i američki državni tajnik Antony Blinken tokom posjete Tel Avivu.
Predsjednik Joe Biden i američki državni tajnik Antony Blinken tokom posjete Tel Avivu.

Predsjednik Joe Biden vratio se u Sjedinjene Države sa Bliskog istoka, gdje je boravio u posjeti Izraelu, i nije se sastao sa palestinskim i arapskim liderima.

Sukob Izraela i Hamasa se intenzivira, a region ključa zbog eksplozije u bolnici u Gazi. Djeluje da sposobnosti Washingtona da obuzda rat postaju sve limitiranije.

Predsjednika Bidena u srijedu je srdačno dočekao izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Biden je svojom posjetom, u ratnim uslovima, iskazao solidarnost Sjedinjenih Država poslije brutalnih napada ekstremista Hamasa na izraelske civile 7. oktobra.

Međutim, eksplozija koja je u utorak uveče usmrtila stotine Palestinaca u bolnici u Gazi, uticala je na otkazivanje susreta palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i jordanskog kralja Abdullaha sa američkim predsjednikom. I Izrael i Hamas poriču odgovornost za eksploziju u bolnici.

Biden je u Izraelu ubedio Netanyahua da odobri međunarodnu humanitarnu pomoć namijenjenu za 2,2 miliona stanovnika Gaze kojima očajnički treba hrana, voda i gorivo.

"Izrael se saglasio da humanitarna pomoć može da počne da ulazi iz Egipta u Gazu", saopštio je Biden.

Za to vrijeme, demonstranti su preplavili ulice Istanbula i drugih gradova širom svijeta - podržavajući Palestince i protiveći se izraelskim napadima na Gazu.

Neki od njih izrazili su ogorčenje prema Sjedinjenim Državama zbog podrške Izraelu, uprkos intenzivnoj diplomatiji državnog sekretara Antonyja Blinkena, koji je razgovarao sa arapskim liderima širom regiona.

Dok su Blinken i Biden bili u posjeti Bliskom istoku, predsjednika Rusije Vladimira Putina dočekao je u Pekingu kineski lider Xi Jinping.

Komenatrišući konflikt Izraela i Hamasa, Putin je rekao da sve veći broj svjetskih sukoba jača odnose između Moskve i Pekinga. Rusija i Kina su odbile da osude napade Hamasa na izraelske civile.

Michael Kimmage, profesor historije na Katoličkom univerzitetu Amerike izjavio je za Glas Amerike da je kriza pokazala da su SAD, sada jedina supersila na Bliskom istoku.

"To je jedina supersila koja ima pravu vojnu sposobnost. I to nije obična vojna pomoć koju će dati Izraelu u sukobu. To su dva nosača aviona u istočnom Mediteranu. To su bezbjednosni odnosi sa Jordanom, Egiptom, Saudijskom Arabijom, sa okolnim zemljama, i to je diplomatska širina razgovora i aktivnosti u kojima ste vidjeli ministra Blinkena i predsjednika", rekao je Kimmage.

Rusija i Kina sarađuju u težnji da preokrenu globalni poredak uspostavljen poslije Drugog svjetskog rata, izjavio je za Glas Amerike bivši zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Matthew Pottinger.

"A, sada, kada je Xi domaćin Vladimiru Putinu u Pekingu, to je nastavak produbljivanja partnerstva u pokušaju da se pokrene haos u Evropi, da se pokrene haos na Bliskom istoku, da bi na kraju pokušali da pokrenu haos u samom kineskom dvorištu", kaže Pottinger.

Međutim, Brian Katulis iz Bliskoistočnog instituta kaže za Glas Amerike da su, za razliku od Rusije, interesi Kine na Bliskom istoku možda više u skladu sa američkim.

"Mislim da interes Kine na Bliskom istoku nije za još rata i nestabilnosti, jer oni još više zavise od energetskih resursa regiona", objasnio je on.

Katulis je istakao da odluka palestinskog i egipatskog lidera, da se ne sastanu sa Bidenom nakon eksplozije u bolnici, nije nužan znak da nisu voljni da sarađuju sa Sjedinjenim Državama, već da su time iskazali reakciju na nezadovoljstvo sopstvenih građana.

XS
SM
MD
LG