Linkovi

Talibani planiraju pridruživanje kineskoj inicijativi Pojas i put


Vršilac dužnosti ministra trgovine Haji Nooruddin Azizi
Vršilac dužnosti ministra trgovine Haji Nooruddin Azizi

Talibanska administracija želi se službeno pridružiti velikoj infrastrukturnoj inicijativi kineskog predsjednika Xi Jinpinga "Pojas i put" i poslat će tim u Kinu na razgovore, rekao je u četvrtak vršilac dužnosti ministra trgovine Afganistana.

Peking je nastojao da razvije svoje veze s vladom kojom upravljaju talibani otkako je preuzela vlast 2021. godine, iako nijedna druga strana vlada nije priznala tu administraciju.

Kina je prošlog mjeseca postala prva zemlja koja je imenovala ambasadora u Kabulu, dok su druge nacije zadržale prethodne ambasadore ili imenovane šefove misija u svojstvu otpravnika poslova što ne uključuje formalno predaju akreditiva vladi.

"Zatražili smo od Kine da nam dozvoli da budemo dio Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora i Inicijative Pojas i put... (i) danas razgovaramo o tehničkim pitanjima", rekao je vršilac dužnosti ministra trgovine Haji Nooruddin Azizi u intervjuu za Reuters dan nakon u Pekingu je završen forum Pojas i put.

Pakistanski "ekonomski koridor" odnosi se na ogromnu vodeću dionicu Inicijative Pojas i put (BRI) u susjednom Afganistanu.

Azizi je rekao da će administracija također poslati tehnički tim u Kinu kako bi joj omogućila da "bolje razumije" probleme koji joj stoje na putu da se pridruži inicijativi, ali nije elaborirao šta koči Afganistan.

Afganistan bi mogao ponuditi Kini bogatstvo željenih mineralnih resursa. Nekoliko kineskih kompanija već posluje tamo, uključujući Metallurgical Corp. kompanije China Ltd (MCC) koja je vodila razgovore s talibanskom administracijom, kao i prethodnom vladom koju podržava Zapad, o planovima za potencijalno ogroman rudnik bakra.

"Kina, koja ulaže širom svijeta, također bi trebala ulagati u Afganistan... imamo sve što im je potrebno, kao što su litijum, bakar i gvožđe", rekao je Azizi. "Afganistan je sada, više nego ikada, spreman za ulaganja."

Upitan o razgovorima o MCC-u, Azizi je rekao da su razgovori odgođeni jer se rudnik nalazio u blizini historijskog lokaliteta, ali da su još uvijek u toku. "Kineska kompanija je napravila ogromnu investiciju i mi ih podržavamo", dodao je on.

Investitori su rekli da sigurnost i dalje zabrinjava. Militantna grupa Islamska država gađala je strane ambasade i hotel popularan među kineskim investitorima u Kabulu.

Upitan o sigurnosnim izazovima, Azizi je rekao da je sigurnost prioritet vlade koju vode talibani, dodajući da je nakon 20 godina rata - koji je završen povlačenjem stranih snaga i preuzimanjem Talibana - značilo da je više dijelova zemlje sigurno.

"Sada je moguće putovati u provincije u kojima postoje industrija, poljoprivreda i rudnici koje ranije nije bilo moguće posjetiti... sigurnost može biti zagarantovana", dodao je Azizi.

Afganistan i 34 druge zemlje složile su se da zajedno rade na digitalnoj ekonomiji i zelenom razvoju na marginama Foruma Pojas i put u srijedu.

XS
SM
MD
LG